Klink opent fototentoonstelling ‘Adembenemend’ over leven met astma

0
484

V.l.n.r Dhr. H. Sijbesma, AstraZeneca, minister A. Klink, VWS en Mw. D. Halbertsma, AstmafondsMinister Klink heeft vandaag op het ministerie van VWS  de fototentoonstelling ‘Adembenemend’ geopend. Tien astmapatienten uit de Schilderswijk hebben een fotocamera gekregen om in beeld te brengen welke invloed de longziekte heeft op hun dagelijks leven. De ziekte komt relatief vaak voor in achterstandswijken. Minster Klink had bijzonder veel belangstelling voor de patienten die de foto’s gemaakt hadden. Hij nam van iedereen de tijd om de situaties die gefotografeert zijn, te voorzien van een persoonlijk verhaal.

Klink benadrukte dat het voor mensen die geen astma hebben nauwelijks is voor te stellen waar je met astma in het dagelijks leven mee geconfronteerd worden. De foto maken, volgens minister Klink duidelijk dat de foto’s een mooie inkijk geven in obstakels zoals, rook, huisstof en vocht die je van je adem kunnen ontnemen. Klink: ” Een aantal jaren gelden werd ik zelf geconfronteerd met iemand die ineens last van rook kreeg. Mijn vader stopte met roken en toen bleek na enige tijd dat ook hij astma had. Voor ambtenaren was het niet tastbaar wat het betekent om astma te hebben, deze fototentoonstelling maakt het ook voor ambtenaren op zijn ministerie ineens heel tastbaar, wat zal bijdrage aan beleid dat ook rekening houdt met astmapatienten. Klink beloofde dat hij ervoor zou zorgen dat er nog meer aandacht komt voor beleid waardoor luchtvervuiling en vocht in huizen bijvoorbeeld beter worden aangepakt.

“Kennis stelt patienten in staat verstandig met de ziekte om te gaan”, zegt Hans Sijbesma, directeur van AstraZeneca. “Door beter met de ziekte om te gaan zullen ze in hun dagelijks leven minder belemmeringen ondervinden.” Daarnaast moet het project astma bespreekbaar maken. “Astma is een relatief onzichtbare ziekte, omdat het aan de buitenkant bijna niet te zien is. Bovendien vertelt een deel van de mensen liever niet dat ze ziek zijn.”

Op de foto: v.l.n.r Dhr. H. Sijbesma, AstraZeneca, minister A. Klink, VWS en Mw. D. Halbertsma, Astmafonds

Op de foto’s zijn situaties te zien waar patienten met hun ziekte worden geconfronteerd.

Zo kunnen patienten een aanval krijgen door sigarettenrook, maar ook door minder voor de hand liggende prikkels als parfum, schimmelplekken en natte was. De vijf mannen en vijf vrouwen met verschillende culturele achtergronden hebben gedurende een maand in beeld gebracht hoe astma hun leven beïnvloedt.Een half miljoen Nederlanders heeft astma. De juiste behandeling en levenswijze maken een groot verschil in het leven van patienten, maar bij een derde van het aantal patienten is de longziekte niet goed onder controle. Astma komt relatief vaak voor in wijken waar mensen wonen met een lagere sociaal-economische status, zoals de Schilderswijk. Dat komt deels door gebrek aan kennis over de ziekte, maar ook door woon- en leefomstandigheden.

Het fotoproject komt voort uit een samenwerking tussen geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, het Astma Fonds en huisartsenpraktijk Mozaïek. Van de foto’s is een fotoboek gemaakt, Klink nam ook een exemplaar in ontvangst. Met het boek kunnen artsen en andere behandelaren in de rest van het land aan nieuwe patienten laten zien wat astma is en welke factoren invloed hebben op de ziekte. De deelnemers hopen dat andere astmapatienten dankzij het boek beter grip op hun ziekte krijgen.

Doelstelling van de initiatiefnemers is om patienten met een lagere sociaal-economische status te bereiken en te betrekken om werkelijk het verschil te maken voor hun gezondheid en welzijn.

Bron: AstraZeneca, het Astma Fonds en huisartsenpraktijk Mozaïek

Vorig artikelNieuw leukemie-gen ontdekt
Volgend artikelTopmaster Vitality and Ageing van start
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.