Vrouwen weten weinig over urineweginfectie

Veel vrouwen denken dat een urineweginfectie met slechte hygiene te maken heeft. Het is een van de uitkomsten van een kleine enquête door onderzoekers van het AMC, neergelegd in een brief in de British Medical Journal, als reactie op een artikel over de kennis van vrouwen over dit onderwerp.

Marielle Beerepoot, aios interne geneeskunde heeft met een aantal andere artsen uit het AMC onderzocht wat vrouwen met recidiverende urineweginfecties (UWI) eigenlijk weten over die aandoening, anatomie en behandeling.

Van de 246 vrouwen die een vragenlijst invulden wist driekwart dat bacterien uit het darmkanaal meestal de boosdoeners zijn bij UWI’s. Slechts 59 procent wist dat een UWI krijgen niet komt door een gebrek aan hygiene. Een derde was niet bekend met de anatomie van het vrouwelijke bekken. Gelukkig dacht maar 14 procent dat de vagina op de plek van de urethra zat en andersom.

De meeste vrouwen waren op de hoogte van het bestaan van resistentie tegen antibiotica. Maar bijna een derde dacht dat antibiotica ook virussen kunnen doden.

Oudere en laag opgeleide vrouwen waren minder goed op de hoogte dan jongere en hoog opgeleide vrouwen.

Geen wereldschokkende resultaten, maar door het zo op een rijtje te zetten, wordt weer eens duidelijk dat voorlichting aan de patient altijd toegespitst moet zijn op de aanwezige kennis. En die kan dus wel eens tegenvallen. SB
Bron: Medisch Contact