Beroepsverenigingen lanceren meldpunt arbeidsomstandigheden operatieafdeling

Array

Steeds vaker ervaren de besturen van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM) en Landelijke Vereniging Operatieassistenten (LVO) problemen bij het aangeven cq. bespreekbaar maken van problemen in de arbeidsomstandigheden (werkdruk , onmogelijkheid  tot het opnemen overuren, naleven wetgeving etc.) De leden van de vakvereniging zijn vaak (uiterst) terughoudend om problemen bij de besturen te melden uit angst voor tegenmaatregelen van hun werkgever.

Uit recent onderzoek heeft de NVAM en LVO cijfermateriaal gekregen die duiden op niet naleven van Arbeidstijdenwet, arbeidomstandigheden, kwaliteit en opleiding. De besturen konden door het uitblijven van deze cijfers geen acties ondernemen en zijn naar aanleiding van genoemde gegevens overgegaan om voor beide beroepsgroepen een Landelijk Centraal Meldpunt Arbeidsomstandigheden in te stellen.

Het Landelijk Meldpunt kan door de leden (anoniem) worden benaderd met het probleem (maar ook kunnen suggesties ter verbetering worden aangegeven). Vervolgens zullen deskundigen van de vakverenigingen de reacties bundelen en contact met de verantwoordelijke instanties (bv. Arbeidsinspectie, IGZ, werkgevers) opnemen om de problemen bespreekbaar te maken dan wel mogelijke oplossingen te geven.

Het meldpunt is bereikbaar via de websites van de NVAM( www.nvam.nl) en LVO (www.lvo.nl)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen