OM behandelt 23 zaken CityKliniek

0
263

Het Openbaar Ministerie neemt 23 zaken in behandeling van vrouwen die mogelijk ernstig lichamelijk letsel hebben opgelopen bij behandelingen in de Haagse CityKliniek. Binnenkort worden de aangiftes opgenomen door de politie.  Het OM riep in juli vorig jaar clienten van de CityKliniek op om hun klachten te melden. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in. Uit het onderzoek moet blijken of de omstreden CityKliniek arts Rock G. vervolgd wordt. De kliniek moest dicht na een bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Er waren meldingen over ernstige wondinfecties, verkeerd geplaatste borstprotheses en slechte nazorg.

Bij de politie Haaglanden werden rond de honderd aangiften gedaan tegen de CityKliniek. De kliniek moest in juli 2009 op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg sluiten na klachten over overschrijding van de regels, vooral op het gebied van de hygiene. De politie bekijkt nu samen met het Openbaar Ministerie of de klagers aangifte kunnen doen van bijvoorbeeld mishandeling, of van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De chirurg in de Haagse kliniek was een gynaecoloog. Hij noemde zichzelf deskundige op het gebied van borstchirurgie en vaginaverjonging.

Het rapport van de Inspectie uit juli 2009 schetste een ontluisterend beeld. De hygiene in operatiekamers deugde niet, sterilisatiemedicijnen zijn verlopen en in de koelkast lagen aangebroken ampullen. Verder hield de arts zich niet aan de Nederlandse regels bij het uitvoeren van borstvergrotende operaties. Het regende  klachten van patienten die door hem behandeld zijn. Sluitingsbevel Citykliniek van de Inspectie (pdf)