Philips meldt doorbraak in scannen weefselmonsters kankerdiagnostiek

0
235

Washington D.C., VS – Op de jaarlijkse bijeenkomst van de United States & Canadian Academy of Pathology, te houden van 20 tot 26 maart in Washington D.C., onthult Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) dat er wordt gewerkt aan een objectglaasjesscanner met bijbehorend beeldbeheersysteem voor pathologen. De prototypes van deze systemen vormen de basis van de toekomstige geïntegreerde digitale pathologieoplossingen van Philips. Het prototype van de objectglaasjesscanner is ontworpen om één van de belangrijkste hindernissen voor grootschalige introductie van digitale pathologie te overwinnen: de beschikbaarheid van scantechnologie die gebruiksgemak, snelheid en hoge beeldkwaliteit verenigt.

De ambities van Philips op het gebied van digitale pathologie passen in de wijze waarop het bedrijf de geïntegreerde zorgcyclus voor kankerpatienten benadert. Anatomische pathologie blijft een immer groeiende rol spelen bij de diagnostiek van kanker, waarbij de overgrote meerderheid der diagnosen door een patholoog wordt gesteld of bevestigd. Door digitalisering van de beelden die de patholoog normaliter onder de microscoop bekijkt, wil Philips oplossingen verschaffen die de operationele efficientie en productiviteit van pathologieafdelingen helpen verbeteren alsmede het vertrouwen in de diagnose helpen vergroten. De verwachte voordelen voor de patient zijn minder diagnostische fouten en snellere laboratoriumuitslagen.

“Gepersonaliseerde geneeskunde vereist een volledig en kwantitatief beeld van de medische aandoening van de patient. Ik ben ervan overtuigd dat digitalisering van de pathologie hieraan bijdraagt,” zegt John Gilbertson, M.D., Associate Chief of Pathology en Director of Pathology Informatics van het Massachusetts General Hospital en Associate Professor aan de Harvard Medical School. “Maar willen digitale oplossingen in de drukke klinische histopathologische praktijk passen, dan is de beschikbaarheid van snelle scanners en betrouwbare, effectieve beeldbeheersystemen van essentieel belang.”

“Gezien de continu groeiende behoefte aan pathologiediensten lijkt digitalisering van pathologiebeelden een voor de hand liggende manier om de productiviteit en efficientie te verhogen. Digitale pathologie wordt tot op heden echter nog afgeremd door het gebrek aan apparatuur waarmee beelden worden vastgelegd en verwerkt op een manier die in de standaard werkstroom van de pathologie past,” vult Bob van Gemen, General Manager van Philips Digital Pathology, aan. “Met de ontwikkeling van dit prototype van de objectglaasjesscanner en het beeldbeheersysteem hebben we een belangrijke stap voorwaarts gezet bij het verschaffen van oplossingen voor pathologen ter ondersteuning van hun diagnostiek, besluitvorming en rapportage.”

Philips heeft het prototype van de objectglaasjesscanner en het beeldbeheersysteem ontwikkeld in nauwe samenwerking met vooraanstaande pathologieafdelingen teneinde de systemen naadloos in de bestaande werkstromen in te passen. Op basis van analyse van de eisen van pathologieafdelingen wat betreft verwerkingscapaciteit is de scanner zodanig ontworpen dat in totaal minder dan 50 seconden per objectglaasje nodig zijn voor afhandeling en beeldvorming, met een vermogen tot voorladen van maximaal 300 objectglaasjes. Om de digitale beelden efficient op te slaan, terug te halen en te bekijken is het prototype van het beeldbeheersysteem zodanig ontworpen dat er datasnelheden van 500 MB/s mee kunnen worden gehaald.

In samenwerking met klinische partners staat Philips op het punt om klinisch onderzoek met het prototype van de objectglaasjesscanner en het beeldbeheersysteem met hoge verwerkingscapaciteit uit te voeren. Philips wil de eerste digitale pathologieproducten in de tweede helft van 2010 aan geselecteerde afnemers leveren voor gebruik bij wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Philips