10 Ziekenhuizen krijgen geen bankleningen meer om lopende verbouwingen af te betalen

0
169

Zeker tien van de vijfentachtig Nederlandse ziekenhuizen zijn technisch failliet, zo meldt Het Parool. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ overweegt minister Ab Klink (Volksgezondheid) tot steunmaatregelen te dwingen via een rechtszaak. De financiele problemen zijn een gevolg van het wegvallen van toegezegde steun aan ziekenhuizen die onder druk van de overheid aan dure renovaties zijn begonnen. Ziekenhuizen krijgen geen bankleningen meer om lopende verbouwingen af te  betalen. Ziekenhuizen hanteren als solvabiliteit — anders dan in het bedrijfsleven — het eigen vermogen als percentage van de omzet. Het Waarborgfonds voor de zorg geeft als globale indicatie voor een ‘gezonde’ vermogenspositie van ziekenhuizen een ‘weerstandsvermogen’ van 10 tot 15%.