Praktijkondersteuners helpen patiënt kiezen bij aanpak hart- en vaatziekten

Praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk kunnen mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten identificeren en samen met hen werken aan een plan ‘op maat’ om gezonder te gaan leven. De praktijk van zorg en preventie werkt in toenemende mate evidence based. Tegelijkertijd wil men rekening houden met de individuele keuzes van patienten. Het IMPALA-project ondersteunt praktijkondersteuners bij ‘shared decision making’.

Parel van ZonMw
Het IMPALA-project (Improving Patient Adherence to Lifestyle Advice) van de Maastrichtse onderzoeksschool CAPHRI (Care and public health research institute) laat zien dat het mogelijk is op een wetenschappelijk verantwoord manier het risico op hart- en vaatziekten te verminderen met respect voor de individuele keuzevrijheid. Op 18 maart tijdens het congres “Health is Wealth” is het project onderscheiden werd met de Parel van ZonMw.

Motiveren en helpen keuzes maken
De praktijkondersteuner kan aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde risicofactoren een cardiovasculair risicoprofiel opstellen, waaruit de kans dat iemand hart- en vaatziekten krijgt duidelijk wordt. Mensen met een hoog risico kunnen een afspraak maken voor een vervolgtraject. De praktijkondersteuner laat duidelijk zien hoe groot het risico is (risicocommunicatie) en motiveert de patient (met motiverende gespreksvoering) om na te denken over manieren om dit risico te verminderen. Een brochure (keuzehulp) laat zien welke mogelijkheden er zijn om dit te doen. Die kunnen varieren van medicamenten tot dieetmaatregelen of sporten. Vervolgens helpt de praktijkondersteuner de patient om keuzes te maken die bij haar of zijn leven passen.

NHG-Standaard CVRM
IMPALA is ontwikkeld als instrument voor de toepassing van de NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement.

bron: http://www.artsenapotheker.nl/

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen