Patiënt krijgt vaak verkeerd recept bij ontslag

Array

Veel patienten krijgen bij ontslag andere recepten voor medicijnen mee dan op de ontslagbrief staat genoteerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en een apotheek.

Volgens hoogleraar farmaceutische patientenzorg Han de Gier gaat het niet alleen om kleine slordigheidjes. De Gier zegt in het Dagblad van het Noorden: ‘Het zijn soms echt fouten die schade aan de patienten kunnen toebrengen.’ Hij stelt dat de fouten die in het onderzoek zijn ontdekt in het hele land vaak voorkomen.

Medicijnoverzicht
De apothekers Anne de Vries-Bots en Thaliet Brink-van der Wal controleerden voor dit onderzoek vorig jaar de recepten van al hun patienten die uit het ziekenhuis waren ontslagen. Voor het onderzoek vroegen ze de huisarts en patient toestemming om de ontslagbrieven in te zien, en die legden ze naast het ontslagrecept en het medicijnoverzicht van het ziekenhuis.

Bekend probleem
Bij 41 patienten bleken de medicijnen en de ontslagbrief niet volledig overeen te komen. Het UMCG zegt in een reactie in de krant dat het probleem bekend is. ‘Het hele medicatieproces is overigens omgeven met vele waarborgen, met name ook bij de apotheek’, stelt een UMCG-woordvoerder. ‘Overigens kun je vraagtekens zetten bij de reikwijdte van het onderzoek: vijftig brieven. Maar dan nog geldt natuurlijk dat elke fout er een te veel is.’

Bron: Dagblad van het Noorden

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen