14 procent snellere zorg door nieuwe manier intake patiënten spoedzorg

Array

Kwaliteit van de zorg blijft gewaarborgd
Door verpleegkundigen op de spoedeisende hulp meer verantwoordelijkheid te geven, kunnen we patienten sneller en beter helpen. Dat komt naar voren uit onderzoek van Remco Rosmulder van de Universiteit Twente. Hij deed onderzoek naar een nieuw protocol voor de intake van patienten. Het onderzoek van Rosmulder verschijnt komende maand in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Als een patient op de spoedeisende hulp (SEH) afdeling van een ziekenhuis komt, duurt het vaak even voor hij de arts ontmoet en de behandeling gestart kan worden. Om te voorkomen dat patienten te lang moeten wachten op de arts, vindt er een intake (triage) plaats. Hierbij zorgt een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige aan de hand van een protocol dat de meest acute patienten eerst geholpen worden. Technisch bedrijfskundige Remco Rosmulder van de Universiteit Twente onderzocht op de afdeling spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam een andere methode, met een meer uitgebreid protocol. Aan de hand van dit uitgebreidere protocol mag de verpleegkundige direct al diagnostische onderzoeken zoals röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek en ECG’s aanvragen. Het voordeel voor de patient is dat de eerste onderzoeken al in gang gezet zijn (en mogelijk de resultaten al binnen zijn) als de behandelend arts de patient ontmoet.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verblijftijd van patienten op de spoedeisende hulp met gemiddeld 14 procent afnam, terwijl de kwaliteit van de zorg gewaarborgd bleef. Bij 93 procent van de patienten was de onderzoeksindicatie van de verpleegkundige juist en was de onderzoeksaanvraag volledig. De kwaliteit van de aanvragen voor röntgenfoto’s bleef gelijk aan die van vóór de invoering van het protocol. Niet alleen de verpleegkundigen, maar ook de artsen en afdelingsmanagers die aan het onderzoek meewerkten, waren enthousiast. Rosmulder pleit daarom voor bredere invoering van de methode.

Methode
In het onderzoek van Rosmulder werd bij de intake van patienten op de SEH gebruik gemaakt van een methode genaamd advanced triage. Hierbij mag een speciaal daartoe opgeleide verpleegkundige bij binnenkomst van de patient al diagnostische onderzoeken zoals röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek en ECG’s aanvragen. Deze methode wordt onder andere al in de Verenigde Staten toegepast, maar het protocol dat de verpleegkundigen hier hanteerden is speciaal voor de Nederlandse situatie ontwikkeld. Tijdens het onderzoek controleerde de behandelende SEH-arts achteraf, of de aanvullende diagnostiek door de verpleegkundige juist en volledig was aangevraagd. Twee traumatologen en twee radiologen beoordeelden onafhankelijk van elkaar de kwaliteit van de aanvragen voor röntgenfoto’s. In totaal maakten 704 patienten deel uit van het onderzoek.

Ir. Remco Rosmulder deed zijn onderzoek binnen het onderzoeksinstituut IGS en de vakgroep Operations, Organization and Human Resources (OOHR) van de faculteit Management en Bestuur. Hij werd hierbij begeleid door prof. dr. ir. Koos Krabbendam en prof. dr. Toon Kerkhoff van de Universiteit Twente en door drs. Erik Schinkel, dr. Ludo Beenen en drs. Jan Luitse van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in een wetenschappelijk artikel dat in april verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het artikel is al online gepubliceerd op de site van het tijdschrift.

Bron: UT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen