Opnieuw klachten over chirurg Waterlandziekenhuis, RvB stelt onderzoek in na uitspraak tuchtcollege

Array

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de organisatie van de zorg door de orthopedisch chirurg in het Waterlandziekenhuis. Dit heeft het de Raad van Bestuur besloten na overleg met de betrokken medisch specialist, de medische staf en de Clientenraad. Het tuchtcollege heeft onlangs geconstateerd dat de betrokken chirurg meer aandacht had moeten besteden aan de voorlichting aan patienten. Het medisch tuchtcollege deelde vorige week twee berispingen uit aan een orthopedisch chirurg.  De chirurg zou volgens het NoordHollands Dagblad bij twee patienten een lastige rugoperatie hebben uitgevoerd, zonder ze te waarschuwen. Deze operaties gingen bovendien de mist in.

Naar aanleiding van de berichtgeving hebben zich nog drie patienten met ernstige klachten gemeld bij het Noordhollands Dagblad. Het Waterlandziekenhuis heeft inmiddels besloten tot een onafhankelijk onderzoek instellen naar de chirurg. Tot dan mag hij geen rugoperaties verrichten. Het ziekenhuis en de chirurg hebben geen commentaar op de drie nieuwe klachten.

Specialisten elders in het land moesten de schade zoveel mogelijk herstellen. De chirurg mag voorlopig geen rugoperaties uitvoeren. In 2007 kwam deze specialist nog in de publiciteit in een item in een landelijke televisieserie “Het Stadsziekenhuis” over het Waterlandziekenhuis in Purmerend.

Het ziekenhuis is inmiddels een onderzoek gestart. Het onafhankelijk onderzoek zal zich richten op de door hem gehanteerde operatieve behandelmethode bij patienten met rugproblemen en de voorlichting daaromtrent. In goed overleg met de betrokken specialist is besloten tot opschorting van zijn operatieve rugingrepen.

Als de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek bekend en besproken zijn zal de Raad van Bestuur besluiten of en zo ja hoe patienten met rugproblemen weer door de betrokken arts zullen worden behandeld.

De Raad van Bestuur garandeert dat het onderzoek snel start en zorgvuldig en volstrekt onafhankelijk zal gebeuren. Als behartiger van de belangen van patienten van het ziekenhuis zal daarover intensief contact worden onderhouden met de Clientenraad.

Maar voorlopig mag hij die ingrepen niet meer uitvoeren. Helemaal terecht, vinden patienten die zich bij deze krant hebben gemeld.

Het medisch tuchtcollege deelde vorige week twee ‘berispingen’ uit aan een orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis. Die verrichtte bij twee patienten een lastige rugoperatie, zonder ze te waarschuwen voor de risico’s. Hij verprutste de operaties bovendien. Specialisten elders in het land moesten de schade zoveel mogelijk herstellen.

Naar aanleiding van de berichtgeving hebben zich nog drie patienten met ernstige klachten gemeld bij het Noordhollands Dagblad. Titia de Boer uit Purmerend werd zeven jaar geleden in het Waterlandziekenhuis geopereerd aan een versleten tussenwervelschijf.  De chirurg stelde voor om de ruimte tussen de wervels met titanium ‘kooitjes’ op te vullen en de wervels vast te zetten met vier ‘schroefjes’. Na de operatie leed de vrouw zware pijn en ondanks twee hersteloperaties is ze er nog steeds slechts aan toe. ,,Ik kan kleine stukjes met krukken lopen, verder ben ik aangewezen op mijn rolstoel of scootmobiel.” Ze heeft een zaak tegen de chirurg lopen, omdat ze schadevergoeding eist.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen