Geen relatie HPV-vaccinatie en miskraam

Array

Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het humaan papillomavirus (HPV), hebben geen verhoogd risico op miskramen ten opzichte van niet-gevaccineerde vrouwen
Bij de introductie van de HPV-vaccinatie in Nederland verschenen de meest wilde berichten op het internet. Moeders en hun dochters werden bang gemaakt met van alles en nog wat, onder andere met toekomstige onvruchtbaarheid en miskramen. Hoewel de relatie tussen vaccinatie en zwangerschapsproblematiek nog nooit kon worden bevestigd veroorzaakten ze toch veel onrust. Een recent onderzoek verwijst deze onruststokerij nu naar de prullenbak. Sholom Wacholder van het Amerikaanse National Cancer Institute en collega’s deden onderzoek naar de raltie tussen HPV-vaccinatie en zwangerschapsproblematiek en publiceerden de resultaten in BMJ (doi:10.1136/bmj.c712). Aan het onderzoek deden 26.130 vrouwen tussen 15 en 25 jaar mee.

HPV-typen 16 en 18 veroorzaken wereldwijd 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. In Europa is dit zelfs 75%. Toch heerst ook in Nederland enige onrust over de veiligheid van het HPV-vaccin.

De onderzoekers voerden, ondanks het feit dat er geen bewijs is voor een algemene associatie tussen HPV-vaccinatie en het risico op miskramen, ook een zorgvuldige secundaire analyse uit, omdat ‘zelfs een klein effect een groot aantal miskramen kan veroorzaken onder de wereldwijd miljoenen seksueel actieve vrouwen die het HPV-vaccin krijgen.’ De auteurs schrijven dat het onwaarschijnlijk is dat het vaccin het risico op miskramen verhoogt, maar durven een effect op zwangerschappen binnen 3 maanden na vaccinatie ook niet helemaal uit te sluiten.

Bron: NTvG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen