Numerus fixus voor de opleiding geneeskunde blijft voorlopig

Array

De numerus fixus voor de opleiding geneeskunde wordt voorlopig nog niet afgeschaft, zo heeft demissionair minister Ab Klink laten weten. De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg adviseerde eind januari om tevens het lotingsysteem los te laten, maar Klink laat een definitief besluit over aan het volgend kabinet.

Snel
De Tweede Kamer had gevraagd om een kabinetsstandpunt hierover, voordat de Kamer in mei met reces gaat. Met een snelle besluitvorming zouden geneeskundeopleidingen al in het nieuwe studiejaar meer studenten kunnen toelaten. Dat zit er volgens Klink niet in.

Meebetalen
De demissionaire bewindsman wijst erop dat de RVZ de numerus fixus alleen wil afschaffen als studenten gaan meebetalen aan hun opleiding. Klink heeft aangegeven niet vooruit te willen lopen op het overleg over deze private bijdragen. Bovendien wijst hij erop dat de medische faculteiten tijd nodig hebben om het onderwijs uit te breiden, wat op zijn vroegst in 2012 mogelijk zou zijn. De RVZ had in zijn advies voorgesteld om het systeem van loting binnen vijf jaar volledig af te breken, en tussentijds, met ingang van komend studiejaar, meer studenten te laten instromen.

Overbelasting
Peter Klootwijk, cardioloog en opleidingsdirecteur Geneeskunde van het Erasmus MC, nuanceert de voordelen van een snelle afschaffing: “Wij zijn in principe niet blij met het loslaten van de numerus fixus. Het betekent vooral dat het handhaven van de kwaliteit van het medisch onderwijs onder druk komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan minder kleinschalig onderwijs, grenzen aan de beschikbaarheid van docenten, capaciteit van onderwijsruimten, etc.

Beter presteren
Afschaffing van de numerus fixus heeft gelukkig niet alleen nadelen, laat Klootwijk weten. Afschaffing impliceert ook een gelijktijdig loslaten van het lotingsysteem, waarbij de RVZ daarvoor in de plaats een systeem van 100% (nu 50%) decentrale selectie adviseert. Klootwijk: “Dat heeft voordelen. Het Erasmus MC heeft de afgelopen jaren laten zien dat decentraal geselecteerde studenten drie keer minder vaak uitvallen in de loop van hun studie en bovendien beter presteren in de klinische fase van hun opleiding.”

Lees meer over het advies van de RVZ over het loslaten van de numerus fixus. (ES)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen