Diabetes in beeld, preventie op de kaart

Array

‘We moeten zorgverleners gaan betalen naar de kwaliteit die ze leveren. Dat is een van de grootste uitdagingen waar we de komende tijd voor staan. En de chronische zorg moet veel meer in nauwe samenwerking tussen de eerste en tweede lijn gegeven worden. Daar is echt een cultuuromslag voor nodig’, aldus demissionair minister Ab Klink van VWS op Nationale Diabetes Dag, tijdens het congres Diabetes in beeld.

Het congres werd gehouden op vrijdag 26 maart 2010 in het Beatrix Theater in Utrecht. Tegen de 900 bezoekers volgden een kennisintensief en dynamisch programma van rondetafelgesprek, symposia, deelsessies en informatiemarkt. Nationale Diabetes Dag is een breed opgezet congres voor professionals die betrokken zijn bij diabeteszorg, -preventie en -beleid. Het wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Diabetes Federatie.

Voorkomen is beter
Demissionair minister Klink liet in zijn toespraak doorschemeren dat het bevorderen van kwaliteit een belangrijke factor kan gaan worden bij komende bezuinigingen op de gezondheidszorg. Waar de kwaliteit van zorg inzichtelijk wordt, gaat de zorg volgens Klink vaak met sprongen vooruit en daalt de prijs. ‘We moeten het zorgstelsel zo maken dat bijvoorbeeld een apotheker beloond wordt voor zijn inspanningen om therapietrouw te bevorderen. Op dit moment betalen we alleen voor de pillen die over de toonbank gaan. We betalen zorgverleners niet naar de mate waarin ze zelfmanagement ondersteunen.’

In het zorgstelsel moet het accent minder op de high-tech ziekenhuiszorg en veel meer op de behandeling van chronische ziekten komen te liggen, merkt Mike Leers op. Leers was bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ en heeft diabetes. ‘Het gaat hierbij vooral om preventie. Mensen met kans op gezondheidsproblemen moeten een programma aangeboden krijgen voor verantwoord bewegen. Voorkomen is beter dan genezen.’

Topsport
Zelfmanagement is een belangrijk middel in de strijd tegen (de gevolgen van) diabetes. Topsport, noemden verschillende sprekers de inspanningen die mensen met diabetes moeten doen om hun ziekte onder controle te houden. Daarnaast moet Nederland de komende jaren alles op alles zetten om een gezonde leefstijl te bevorderen: gezond eten en voldoende bewegen. Erika Terpstra fietste samen met wielrenner Michael Boogerd het podium op als startsein voor de campagne Fietsen voor diabetes. Dit initiatief van Diabetesvereniging Nederland en Novartis Pharma daagt mensen met én zonder diabetes uit om dit jaar gezamenlijk tienmaal de wereld rond te fietsen, een afstand van 400 duizend kilometer. ‘Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat er veel gefietst wordt. Laten we de buitenlucht in gaan met dit lenteweer. En als je dan weer thuis bent, voel je je lekker fit’, zegt Boogerd. De campagne wordt gehouden ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Diabetesvereniging Nederland. Op fietsenvoordiabetes.nl kan iedereen zijn gereden kilometers invullen.

Diabetes in beeld
Directeur Bert Kuipers van de Nederlandse Diabetes Federatie vroeg al fotograferend aandacht voor diabetes24-7.nl. Deze fotowedstrijd moet in beeld brengen hoe één miljoen Nederlanders op hun eigen manier vormgeven aan een leven met diabetes. ‘Diabetes gaat over meer dan alleen die spuit, insulinepomp of tabletten. Je komt het 24 uur per dag tegen, op je werk en thuis’, aldus Kuipers. Amateur- en beroepsfotografen kunnen tot half oktober foto’s insturen, onder het motto ‘Gespot! Maak jij het beste shot?’. De prijsuitreiking is op Wereld Diabetes Dag, 14 november 2010.

In de pauze gaven Izaira Kersten en Floris van Tilburg een preview van hun theatervoorstelling Candy. Met humor en zelfspot laten de acteurs zien hoe jongeren leven met diabetes: ‘De internist en mijn moeder willen dat ik een pomp neem. Maar dat gaat dus echt niet gebeuren. Dan lig ik straks zeker in bed met mijn vriendje met een pomp ernaast!’ Candy is ontwikkeld met steun van het Diabetes Fonds en is vanaf april te boeken voor onder meer bedrijfsbijeenkomsten.

Overdracht Leefstijladviseur
Door symbolisch het laatste puzzelstukje te leggen droeg Bert Kuipers het advies-op-maatprogramma Leefstijladviseur over aan directeur Maarten Ploeg van de Diabetesvereniging Nederland. De Leefstijladviseur is een online programma voor mensen met diabetes type 2, gericht op individuele voeding- en beweegadviezen. ‘Dit kindje is bij de Nederlandse Diabetes Federatie opgegroeid. Maar nu het volwassen is geworden, brengen we het graag bij deze lidorganisatie onder’, motiveerde Kuipers de overdracht. Volgens Maarten Ploeg past de Leefstijladviseur goed bij het aanbod van Diabetesvereniging Nederland, dat ook de persoonlijke diabetespagina Mijn DVN en een forum over diabetes omvat.

Nationaal Actieprogramma Diabetes
Diabetes is een groot maatschappelijk probleem. Nederland telt naar schatting een miljoen mensen met diabetes, waarvan een kwart dat zelf nog niet weet. En jaarlijks groeit het aantal met 72 duizend. ‘Dat is een Arena vol. Reden genoeg voor gecoördineerde actie’, zegt Inge de Weerdt, programma-manager van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD). Dit programma moet ervoor zorgen dat over vier jaar negentig procent van de diabetesprofessionals werkt volgens de NDF Zorgstandaard. Dit document beschrijft waaraan goede diabeteszorg moet voldoen. Verder zal het NAD leemtes in kennis en vaardigheden opvullen en het onderwerp preventie een belangrijke plek geven in de diabeteszorg.

Weet jij het beter dan?
Het NAD is het eerste door de overheid gefinancierde actieprogramma voor een chronische ziekte en dient als voorbeeld voor de aanpak van andere ziektes. De uitvoering van het NAD is al in volle gang, maar er is nog ruimte om nieuwe initiatieven aan te dragen. Om dat te stimuleren organiseert het NAD tot eind mei de prijsvraag ‘Weet jij het beter dan?’ Zowel mensen met diabetes als professionals kunnen ideeen aandragen voor verbetering van de diabeteszorg. De twee beste ideeen worden door het NAD uitgewerkt tot een projectvoorstel ter waarde van maximaal 50 duizend euro. De winnende ideeen worden 17 juni bekendgemaakt tijdens de NAD-projectendag in Utrecht.

Enorme inzet
Diabetes is niet alleen een maatschappelijk, maar ook een individueel probleem. Minister Klink: ‘Diabetes vergt een enorme inzet van mensen die deze ziekte hebben. Het raakt mensen in het hart van hun bestaan. Mensen met diabetes zijn daar 24 uur per dag en 7 dagen per week gedurende hun hele leven mee bezig. Dat is toch wat anders dan een ministerschap van een paar jaar. Het gaat om enorme aantallen mensen. Ongetwijfeld kent ook u in uw eigen omgeving mensen met diabetes. Dit is een opgave waar we gezamenlijk voor staan.’

Bron: Nederlandse Diabetes Federatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen