Internetprogramma krijgt kinderen met jeugdreuma in beweging

Het in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontwikkelde internetprogramma reumaatjes@work krijgt kinderen met jeugdreuma in beweging. Bovendien lukt het kinderen goed om dit programma vol te houden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van fysiotherapeut Otto Lelieveld van het UMCG. Lelieveld promoveert op 7 april 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongeveer 2500 kinderen in Nederland hebben jeugdreuma, een ziekte die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen. Vrijwel dagelijks hebben zij last van stijve gewrichten, pijn en vermoeidheid. Door hun ziekte bewegen ze weinig en hebben minder uithoudingsvermogen dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Dit blijkt bij fietsen en wandelen naar school, maar ook bij korte intensieve bewegingen (een sprintje trekken of gewichtheffen). Ook kennen zij hun eigen grenzen niet, veel kinderen zijn aan het eind van de dag ‘total loss’.

Reumaatjes@work
Fysiotherapeut Otto Lelieveld ontwikkelde en testte in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een internettrainingsprogramma, bedoeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar met jeugdreuma. Het programma duurt 16 weken en geeft de kinderen via internet informatie over de ziekte, en over hoe de kinderen hun lichamelijke fitheid en mate van lichaamsbeweging kunnen verbeteren. De kinderen hebben samen met hun ouders vier groepsbijeenkomsten in het UMCG. Op dat moment wordt hun fitheid gemeten en worden doelen (bij)gesteld. Het programma reumaatjes@work is te vinden onder de url: www.reumaatjesatwork.nl.

Energiemanagement
Een deel van het trainingsprogramma is gericht op energiemanagement, vertelt Lelieveld. “We laten kinderen hun energieniveau vergelijken met dat van een batterij. Als de batterij klein is, kun je die groter maken door training. Opladen van de batterij doe je door slapen of rusten. Zo leren kinderen op het juiste moment gas terug te nemen en op het juiste moment gas te geven.” Na afloop bleek dat kinderen hun eigen grenzen beter konden opzoeken dan kinderen die het programma niet hebben gehad: op een loopband met oplopende snelheid en hellingshoek presteerden de kinderen aanmerkelijk beter. Ook gingen de kinderen die weinig actief waren meer lichaamsbeweging nemen ten opzichte van de weinig actieve kinderen in de controlegroep.

Ieder zijn eigen beweging
Volgens Lelieveld is reumaatjes@work zo succesvol, omdat het kinderen leert bewegen op een manier die bij hen past. “Het ene kind houdt meer van fietsen, het andere meer van skeeleren of voetballen. Het programma houdt hier rekening mee, door opdrachten en gerichte feedback te geven kunnen kinderen kiezen voor datgene wat bij ze past.” Lelieveld heeft een bedrag van 180.000 euro gekregen van het Reumafonds, om het programma te optimaliseren en ook buiten de regio Noord-Nederland in te voeren.

Curriculum Vitae
Otto Lelieveld (Deventer, 1957) studeerde fysiotherapie in Deventer. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdelingen Revalidatie en Kindergeneeskunde in het UMCG, waar hij blijft werken als fysiotherapeut. Zijn onderzoek werd gefinancierd door de Stichting Beatrixoord Noord Nederland, Stichting Beatrix Kinderziekenhuis en het bedrijf OIM Orthopedie. De volledige titel van zijn proefschrift luidt: Physical activity and physical fitness in juvenile idiopathic arthritis. Hij promoveert in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. J.H.B. Geertzen, prof.dr. P.J.J. Sauer. Co-promotors zijn dr. M.A. van Leeuwen en dr. E. van Weert.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen