Cao-overleg Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg vastgelopen

Array

Vakbonden wijzen eindbod werkgevers af
Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ hebben na vier dagen onderhandelen het eindbod van werkgevers ActiZ en BTN voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) afgewezen. De bonden vinden dat de werknemers er sterk op achteruit gaan als zij dit bod accepteren.

Werkgevers bieden geen enkele salarisverbetering. Naast deze nullijn willen de werkgevers alle extra leeftijdsuren afschaffen. Van het geld dat zij hiermee besparen bieden zij alle werknemers een aantal uren vrije tijd, scholing of geld aan. Daarmee betaalt de werknemer zelf voor de eigen ontwikkeling en inzetbaarheid. Verder eisen de werkgevers dat alle medewerkers weer alle diensten, dus ook nachtdiensten gaan draaien.

“Onderhandelen onder nul is niet aan de orde”, aldus onderhandelaar Wim van der Hoorn. De slechte financiele situatie wordt volledig afgewenteld op de werknemer. Dit is een gemiste kans om de sector aantrekkelijk te maken voor jonge werknemers en om personeel voor de sector te behouden.” De bonden gaan hun leden raadplegen en zullen zich beraden op de acties die zij gaan ondernemen.

Recente artikelen