ActiZ: Versoberingaanpak geen oplossing problemen

Array

Werkgroep langdurige zorg: doelmatigheid sec biedt geen soelaas
De taakstelling van 20% bezuiniging op de langdurige zorg kan alleen behaald worden met ingrijpende wijzigingen. De heroverwegingswerkgroep voor de langdurige zorg acht forse ombuigingen niet mogelijk door het sec vergroten van doelmatigheid. Dat getuigt van realiteitszin, vindt ActiZ. Ook ActiZ is van mening dat een forse ombuiging in de (collectieve) zorguitgaven niet mogelijk is zonder fundamentele keuzes.

Naast voorstellen om het AWBZ-pakket en de aanspraken te beperken, schetst de werkgroep vier scenario’s. Het scenario “Versobering van de AWBZ” is technisch gezien wellicht makkelijker en sneller uitvoerbaar dan de andere scenario’s, maar mist de ruimte voor echte veranderingen en een fundamentele aanpak van de problemen. De versoberingaanpak komt feitelijk neer op doorgaan op dezelfde weg. De gewenste omslag naar sterkere zorg met meer ruimte voor de professional en de client wordt op die manier niet gestimuleerd. Vergroten van de doelmatigheid komt neer op verdere financiele druk op de zorg. Behoud van zorgprofessionals wordt daardoor steeds moeilijker terwijl zij juist nodig zijn om de omslag in de zorg te maken.

Het roer om
ActiZ heeft recent een voorstel gedaan om juist nu het roer volledig om te gooien. De brancheorganisatie ziet kans om de zorg te versterken én op termijn kosten te besparen. De brancheorganisatie roept de politiek op om echte keuzes te maken en niet te zwichten voor electoraal minder risicovolle oplossingen in de sfeer van tarief- en efficiencykortingen.

Varianten
De variant “eigen regie” doet meer recht aan de versterking van de positie van de client die zijn eigen keuzes kan maken met een PGB of voucher. Dit scenario past beter in de koers van ActiZ waarin de client met clientvolgende financiering zelf de zorg in kan kopen. Het scenario “Zorg nabij” houdt in dat gemeenten verantwoordelijk worden voor onder andere verpleeg- en verzorgingshuiszorg en thuiszorg. Dit biedt weliswaar het voordeel van samenhang en afstemming met wonen en welzijn, maar de scheiding tussen de langdurige zorg en geneeskundige zorg uit de Zorgverzekering blijft bestaan. De variant “Zorg verzekerd” met een centrale rol voor zorgverzekeraars biedt meer garantie op een goede aansluiting tussen geneeskundige zorg en langdurige zorg.

ActiZ zal de vier varianten de komende tijd verder onderzoeken. De scenario’s “zorg verzekerd” en “eigen regie” doen het meest recht aan de ambities van de sector en passen het beste binnen de koers van ActiZ en de visie op de toekomst van de zorg.

Onlangs heeft ActiZ aan de verkiezingscommissies aangegeven waar zij mogelijkheden ziet om meer ruimte te creeren voor de zorg. Download de brief.

Lees ook het rapport van de ActiZ commissie.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen