Suïcidepreventie in de praktijk

Array

Nieuw boek bevordert deskundigheid van professionals
Onlangs verscheen het boek ‘Suïcidepreventie in de Praktijk‘ van Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit en Bert van Luyn, klinisch psycholoog-psychotherapeut. Kerkhof en zijn collega leveren met dit boek een belangrijke bijdrage aan de terugdringing van het aantal suïcides.
Nederland kent internationaal gezien een laag suïcidecijfer, namelijk 1500 gevallen per jaar. Toch is elke zelfmoord er één te veel.

Het boek ‘Suicidepreventie in de praktijk’ richt zich op wat de hulpverlener kan doen: welke vragen moet hij stellen, wanneer, hoe zorgt hij voor continuïteit van zorg, waar moet hij op letten bij een risicotaxatie. De besproken onderwerpen varieren van de onderkenning van suïcidale jongeren op school tot de behandeling van de chronische suïcidale patient. Praktische aanwijzingen voor crisisinterventie en voor cognitieve gedragstherapie bij suïcidale patienten worden gepresenteerd met gevalsbeschrijvingen. Het boek beschrijft de dagelijkse praktijk van de meest recente multidisciplinaire richtlijnen voor beoordeling en behandeling van suïcidale patienten.

Nederland kent internationaal gezien een laag suïcidecijfer, namelijk 1.500 suïcides per jaar. Toch is elke suïcide er een te veel. Met dit boek willen de auteurs een bijdrage leveren aan de terugdringing van suïcides.
Suïcidepreventie in de praktijk richt zich primair op wat je moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten etc. De onderwerpen varieren van de onderkenning van suïcidale jongeren op school tot de behandeling van de chronisch suïcidale patient. Er worden preventief georienteerde programma’s beschreven, handvatten geboden voor de opvang van suïcidepogers in het ziekenhuis en crisisinterventie, maar ook de hulp aan nabestaanden van een suïcide komt aan bod. Ook besteden de auteurs aandacht aan specifieke groepen zoals verslaafden, mensen met een persoonlijkheidsstoornis en ouderen met een doodswens. Daarnaast behandelen zij praktische methoden als cognitief-gedragstherapeutische interventies, interventies vanuit de dialectische gedragstherapie en de aanpak van dwangmatig piekeren over zelfdoding. Dit praktijkboek bevat vele gevalsbeschrijvingen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen