Bij borstkanker: online therapie voor psychische balans

Array

Iemand die kanker heeft, krijgt niet alleen te maken met een tumor in z’n lichaam, maar ook met psychische en sociale problemen. Judith Prins, als hoofd van de afdeling Medische Psychologie verbonden aan het UMC St Radboud, pleit ervoor om psychische problemen waar mogelijk vóór te zijn. ‘We moeten vooral bevorderen, dat kankerpatienten hun eigen krachten mobiliseren om psychisch weer in balans te komen.’ Prins ontwikkelt voor borstkankerpatienten de internetbehandeling Breath en onderzoekt die nu bij proefpersonen. Als zij er voldoende baat bij hebben, komt deze online zelftherapie voor een grotere groep beschikbaar. Op 16 april aanstaande houdt Judith Prins haar oratie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In het UMC St Radboud wordt vooralsnog minder dan twee procent van de volwassen patienten met kanker doorverwezen naar een medisch psycholoog. ‘Dat is als het ware het topje van de ijsberg,’ zegt hoogleraar Medische psychologie Judith Prins, ‘want vrijwel elke kankerpatient ondervindt naast lichamelijke problemen ook psychische en sociale klachten door de ziekte.’
Toch is ze er beslist geen voorstander van om alle kankerpatienten naar de psycholoog te sturen. ‘Veel van hen zullen ook zonder de persoonlijke hulp van een therapeut er weer bovenop komen,’ denkt ze. ´Op eigen kracht, of met hulp van een gerichte online zelftherapie.´

Quickscan
Prins beseft terdege, dat elke patient anders is. Maar ze denkt dat bijna elke patient in meer of mindere mate over de krachten beschikt die psychische problemen bij kanker het hoofd kunnen bieden. Of kunnen voorkomen dat er tijdens of na de kankerbehandeling psychische problemen ontstaan. Het is alleen de kunst om die krachten aan te boren. Daarom is het van belang om al meteen aan het begin van het behandeltraject in kaart te brengen, hoe een patient in het leven staat en ook waar haar of zijn sterke kanten en sociale mogelijkheden liggen. ‘We moeten voorkomen dat er een disbalans ontstaat tussen klachten en krachten, tussen distress en empowerment in vaktaal. Niet alleen dus de last meten, maar ook de kracht bepalen.’

Het UMC St Radboud heeft voor zo´n nulmeting enkele jaren geleden de PatientProfielKaart ontwikkeld. Met zo’n quickscan krijgt de behandelaar in één oogopslag veel informatie over de lichamelijke en psychische gezondheidstoestand van een patient.

Breath online

Vanuit de uitkomst van een tijdige quickscan van klachten en krachten moet de patient trapsgewijze zorg en zorg op maat krijgen. Dat betekent: zoeken naar creatieve en doelmatige oplossingen. En: geen complexe en dure zorg inzetten als het ook met een eenvoudige en goedkope behandeling kan. Prins is een voorstander van doe-het-zelf-psychologie in de vorm van online zelftherapieen. Het UMC St Radboud is voorloper in de ontwikkeling van en het onderzoek naar online therapie, bijvoorbeeld voor patienten met reuma of met vruchtbaarheidsproblemen.

Prins is ervan overtuigd, dat online therapie ook effectief kan zijn voor de vele kankerpatienten, die tijdens of na hun medische behandeling psychisch weer in balans willen komen. Ze ontwikkelt met subsidie van Pink Ribbon de internettherapie Breath, een afkorting voor Breastcancer e-health. Breath is een online programma om vrouwen met borstkanker te leren hun eigen sterke kanten en sociale mogelijkheden aan te spreken.

Prins: ´Vrouwen met borstkanker maken toch al veel gebruik van internet om informatie te zoeken en om op fora met lotgenoten over hun ervaringen van gedachten te wisselen. We denken dus dat ook een online therapie zoals Breath bij deze groep zal aanslaan. Het voordeel is dat de patiente zelf bepaalt of en wanneer zij hulp nodig heeft.´

Het effect van Breath wordt nu in een wetenschappelijke setting onderzocht. Als de proefgebruikers er voldoende baat bij blijken te hebben, zal het voor iedereen die er behoefte aan heeft beschikbaar komen.

RUCO, nieuw kankercentrum UMC St Radboud
In het UMC St Radboud komen jaarlijks 20.000 patienten met kanker. De oncologische zorg is sinds kort geconcentreerd in het RUCO, het nieuwe kankercentrum van het UMC St Radboud. ‘Het RUCO geeft niet alleen uitstekende medische zorg, maar er is ook veel persoonlijke aandacht voor de patient en voor de psychische gevolgen van de behandeling’, aldus Prins. ‘De hulp die wij als medisch psychologen geven maakt dan ook integraal onderdeel uit van de zorg die het RUCO kankerpatienten biedt.’

Medisch én psychologisch, ….. meer dan logisch
Oratie prof. dr. J.B. Prins, vrijdag 16 april, 15.45 uur. Aula, Comeniuslaan 2, Radboud Universiteit

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen