Richardus: Q-koorts aanvankelijk verzwegen

De landbouwsector heeft altijd tegengehouden dat er in Nederland over Q-koorts werd gesproken, en de overheid was aanvankelijk niet in staat het zwijgen te doorbreken. Daardoor zijn de problemen nu zo groot.

Dat zegt Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC uit Rotterdam in NRC Handelsblad. Hij promoveerde in 1985 op zijn onderzoek naar Q-koorts. Destijds werd hem en zijn promotor al verzocht het onderzoek niet aan de grote klok te hangen. ‘De reden was puur economisch’, aldus de hoofddocent maatschappelijke gezondheidszorg dinsdag in NRC. Zo kreeg de promotor op bijeenkomsten, borrels en via de telefoon te verstaan dat hij niet te veel ruchtbaarheid aan de resultaten moest geven.

Richardus zocht daarom niet actief de media op, maar was wel op radio en tv te horen. Hij verzweeg de feiten niet. ‘Q-koorts was toen nog niet zo’n groot probleem. Weinig mensen en dieren waren ziek.’

Totdat artsen uit Noord-Brabant aan de bel trokken, omdat er te weinig tegen de bestrijding van de ziekte werd gedaan. Iedereen was compleet verrast toen er een paar jaar geleden een epidemie uitbrak en de omvang steeds groter werd. Al had de overheid de problemen kunnen zien aankomen. ‘Toch heeft de landbouwsector geen duidelijk signaal doen uitgaan, terwijl Q-koorts een potentiele dreiging voor de volksgezondheid is.’ Richardus beticht de overheid van ‘struisvogelpolitiek’.

‘Met de kennis van toen, hadden we beter moeten weten’, zegt hij. Hij is nu bang voor een domino-effect. De bacterie die Q-koorts kan veroorzaken,  zit helemaal in de natuur. Die verdwijnt niet met het vaccineren van geiten. Hij is bang dat de ziekteverwekkers overslaan op koeien of andere landbouw- of huisdieren. ‘De bacterie droogt in en kan een paar jaar op de grond blijven liggen. Dan kun je de geitenhouderijen op orde hebben, maar op een droge, zonnige dag vliegt de bacterie weer rond.’

Tot nu toe zijn tien Nederlanders aan de ziekte overleden en duizenden mensen ziek geworden. Donderdag komt het onderwerp opnieuw aan bod in de Tweede Kamer.

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen