Zorgboerderij Tootas failliet

Array

De particuliere zorginstelling Tootas is failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Wat dat betekent voor de mensen die er wonen, is onduidelijk. GGNet, dat psychische zorg levert aan een deel van de clienten van Tootas, maakt zich zorgen over hen en wil zo snel mogelijk opheldering krijgen over de situatie. De zorgboerderij in Keijenborg kwam in opspraak na een tv-uitzending van Zembla. De zorg voor autisten en verslaafden bleek ver onder de maat. Zo zou de eiegnaar agressief zijn en zou hij geld in eigen zak stoppen dat voor de dagbesteding was bedoeld.

De Tweede Kamer voerde  gisterenochtend een spoeddebat met Klink naar aanleiding van misstanden bij twee zorgboerderijen in Drenthe, zoals gebleken in een uitzending van televisieprogramma Zembla ‘Handel in gehandicapten‘. Op deze instellingen zouden clienten worden opgesloten en geïntimideerd. Ook bleek dat er problemen waren bij het particuliere wooninitiatief Tootas in Keijenborg. De instelling zou niet alle dagbesteding regelen, maar wel de persoongebonden budgetten incasseren. Inmiddels is de instelling dus failliet.

Iedereen in Nederland kan zonder diploma een zorgboerderij beginnen voor mensen met een verstandelijke beperking. Door registratie moet er vaker verantwoording worden afgelegd en kan de inspectie makkelijker ingrijpen.
Hierin staan eisen voor onder meer de gezondheid van de clienten en de leefomstandigheden in de instelling. Binnenkort stuurt de minister een brief aan de Kamer waarin hij dit voornemen uitwerkt. Daarnaast moet de Inspectie een meer pro-actief beleid gaan voeren. Zorgboerderijen en particuliere woonzorginstellingen moeten worden geregistreerd. Dat zei demissionair Minister Klink in een spoeddebat over de zorgboerderijen in Nederland. Ook moeten zij zich straks gaan houden aan de zogenoemde norm kwalitatieve zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet beter toezien op de kwaliteit van de aangeboden zorg.
Het parlement is sterk verdeeld over de aanpak van deze problematiek. Enerzijds eist de SP de invoering van een vergunningplicht, terwijl de VVD juist elke verandering van het huidige systeem als ongewenst ziet. Toch zijn de meeste fracties ervan overtuigd dat meer regulering noodzakelijk is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen