Is roken toch nog ergens goed voor

Array

Roken heeft een positief effect op het ontstaan en beloop van de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. Natuurlijk is het nog steeds beter om niet te roken, maar wanneer we weten welke stoffen deze positieve effecten veroorzaken zijn we een stuk dichter bij een nieuwe behandelmethode. Maag-darm-leverarts Gerard Dijkstra staat met dit onderzoek in de Volkskrant wetenschapsbijlage van 10 april. Deze Groningse onderzoeker heeft de positieve associatie tussen roken en colitis ulcerosa in een populatie-studie kunnen bevestigen.

Hierna richtte hij zich op de ‘waarom’ vraag. Door darmcellen in normaal en ‘doorrookt’ medium te kweken, kon Dijkstra aantonen dat er in sigarettenrook oplosbare stoffen zitten die de natuurlijke celdood van darmcellen remmen. Door deze uitgestelde celdood van de darmcellen blijft het darmepitheel beter in takt dan bij niet-rokende colitis-patienten, wat dus minder klachten oplevert.

Het mechanisme achter de uitgestelde natuurlijke celdood is complex. Er zijn verschillende genen en eiwitten bij betrokken die eerst actief zijn en later weer niet en omgekeerd. Ook het feit dat er in sigarettenrook meer dan 5000 verschillende stoffen zitten, maakt het onderzoek niet eenvoudiger. Toch heeft Dijkstra aanwijzingen dat niet teer of nicotine, maar waarschijnlijk een aldehyde-achtige verbinding verantwoordelijk is voor de verlengde overleving van darmcellen.

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen