Advies NVvp: pleeg zelfmoord op straat

Array

Psychiaters moeten patienten met een zelfmoordwens wegsturen, zodat ze zelf ergens een einde aan hun leven kunnen maken. Dat staat volgens in een advies van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie NVvP. Psychiaters hebben nauwelijks mogelijkheden om patienten te helpen bij zelfdoding, zeker als die onvrijwillig zijn opgenomen. Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie, psycho-pathologie en suïcidale preventie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, begrijpt de richtlijn wel. “Het is de praktijk, maar het is een demonstratie van armoede omdat er geen alternatieven zijn. Het grote probleem is volgens de hoogleraar het gebrek aan hulp bij zelfdoding. Een meerderheid van de psychiaters blijkt hulp bij zelfdoding vanwege een psychiatrische aandoening aanvaardbaar te vinden. Maar in de praktijk zijn ze uiterst terughoudend. De psychiaters zelf zijn ook niet blij met de richtlijn, maar zeggen dat het niet anders kan.  Het advies van de NVvP komt neer op een advies om voor de trein te springen.  De hoogleraar pleit voor speciale huizen waar patienten kunnen worden geholpen bij zelfdoding.

Wim Eilert, bestuurder van de vakbond voor rijdend personeel VVMC, reageert verbaasd en geschokt op deze richtlijn. Hij gaat het in het bestuur aan de orde stellen. Jaarlijks springen 200 mensen in Nederland voor de trein.Een gruwelijke ervaringen voor een machinist en ook voor conducteurs. Sommigen komen nooit meer aan het werk. Daarom moet zelfmoord op het spoor zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Als instellingen patienten laten gaan om buiten zelfmoord te plegen, eindigt er altijd een aantal voor de trein.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen