12 doden per dag door tekort donororganen

0
646

Zestigduizend Europeanen op wachtlijsten
In Europa staan zestigduizend patienten op wachtlijsten voor een donororgaan. Van hen overlijden er 12 per dag.
Het grote tekort aan donororganen staat centraal op een vierdaags internationaal congres over orgaantransplantatie en orgaandonatie in Rotterdam. Paul Huijts, directeur-generaal van het ministerie van VWS, zei in zijn openingstoespraak trots te zijn op het feit dat in Nederland inmiddels al 50 procent van de donorganen afkomstig is van levende donoren. Het betreft vooral nieren van familieleden, vrienden of zelfs onbekenden. Deze laatste categorie zijn de zogenaamde altruïstische of samaritaanse donoren. Het Erasmus MC startte tien jaar geleden met dit donorprogramma. Inmiddels hebben 58 altruïstische donoren een nier beschikbaar gesteld. Dankzij ruilprogramma’s konden daar 97 patienten mee worden geholpen. Initiatiefnemer professor Willem Weimar is voorzitter van het congres. Gesproken wordt over de ethische, juridische en psychosociale aspecten van transplantatie en donatie.

Van de 300 deelnemers was het zondag ongeveer de helft gelukt Rotterdam te bereiken. Sprekers die door het vliegverbod niet konden komen, doen hun presentatie nu via in allerijl aangelegde skype-verbindingen.