Vliegverbod amputeert medisch congres Rotterdam

0
198

Skype biedt eerste hulp
Driehonderd deelnemers uit heel Europa zouden er komen. Veel sprekers kwamen van nog verder: de VS, Canada, Pakistan, Israel, Argentinie, Mexico. De stad Rotterdam ontvangt van 17 tot 20 april de fine fleur uit de wereld van  orgaantransplantatie en orgaandonatie. Met vulkaanas uit IJsland had de organisatie van het ELPAT-congres echter niet gerekend. Toch meldden zich zaterdag bij de officiele opening  in het WTC ruim 100 deelnemers. Zondag, de eerste congresdag, waren er zelfs bijna 150: artsen, ethici, juristen, psychologen, filosofen en beleidsmakers.

“Veel deelnemers uit de ons omringende landen konden alternatief vervoer regelen”, vertelt Marian van Noord van de congresorganisatie. “Zelfs uit Scandinave kwam men met de auto. Vanuit Groot-Brittannie, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland bleek de trein een goede optie.”  Toch kwamen er na de eerste onzekerheid uiteraard veel afzeggingen binnen.

Maar cancellen was geen optie voor de organisatie, die in handen is van het Erasmus MC en de ESOT (European Society on Organ Transplantation). ELPAT-coördinator Frederike Ambagtsheer, onderzoeker bij het Erasmus MC: “Dat zou zonde van de intensieve voorbereiding, het programma en de kosten zijn.” Besloten werd om met de afwezige sprekers Skype-verbindingen te maken. Zij hielden hun presentaties op afstand, maar live en interactief met hun gehoor.  De techniek bleek een uitkomst. Maandagavond worden de congresgangers ontvangen op het Rotterdamse stadhuis. Dinsdagmiddag is de afsluiting. “Onze grootste zorg is nu hoe de deelnemers straks weer naar huis moeten.”