Utrechtse moslima ziet af van zaak tegen Utrechtse huisarts
ArrayDeze week werd duidelijk dat de Utrechtse Moslima afziet van verdere stappen tegen een Utrechtse huisarts. De 23- jarige moslima uit Utrecht had een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) tegen een huisarts. De arts zou vanwege haar gezichtssluier hebben geweigerd haar in de spreekkamer toe te laten. Een woordvoerder van de CGB meldde vandaag dat de klaagster zich niet meer gemeld heeft en dat de zaak daarom is gesloten. Er komt dus geen beoordeling van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over de zaak. De vrouw heeft niet gereageerd op herhaalde oproepen, liet de CGB donderdag weten. „We kunnen geen contact meer met haar krijgen. Ze heeft niet gereageerd op diverse aanmaningen. Daarom hebben we besloten dat de zitting niet doorgaatâ€, bevestigt een woordvoerder van de commissie.
De 23-jarige moslima had in december vorig jaar een klacht ingediend bij de CGB tegen de huisarts. Die zou de vrouw vanwege haar boerka hebben geweigerd toe te laten in de spreekkamer.De vrouw, die een gezichtsluier droeg, had zich rond de kerst 2009 gemeld bij de huisartsenpost in Utrecht van Primair in Utrecht.
De zaak is nu gesloten. Het was overigens de eerste zaak van het CGB wegens weigering vanwege van een Boerka. Imiddels was al duidelijk geworden dat de arts haar zieke zoontje gewoon heeft behandeld en dat de vrouw excuses van de huisarts weigerde. De Moslima wachtte dit niet af en is woedend naar het CGB gestapt. Op het forum van Marokko.nl is de vrouw (Nickname Munaqaba) is de Utrechtse vrouw kennelijk al tot de conclusie gekomen dat het dragen van een gezichtssluier in veel Arabische landen ook opvalt en dat haar klacht weinig kans van slagen leek te hebben.
In Marokko valt de bovenstaande kleding pas écht op. ………… De zusters van buiten Marokko hebben pas sinds een aantal jaren de saudische niqaab en gimaar geintroduceerd. ik weet nog dat jaren geleden, als je daar met gimaar liep en (saudische) niqaab je echt veel opmerkingen kreeg. WalhamdoeliAllaah is dat nu verandert, maar begrijp het wel, ze waren het gewoon niet gewend.
In de media liet de Utrechtse weten zich vernederd te voelen door de huisarts: ‘Vernederd, in de grond gestampt en verdrietig,’ zo omschrijft ze de voor haar blijkbaar verschrikkelijke ervaring. ‘Ik kan gewoon niet geloven dat iemand mij weigert om mijn uiterlijke verschijning,’. Maar bij het lezen van bovenstaande teksten en andere quotes van haar op het forum van Marokko.nl lijkt het met die vernedering ook wel mee te vallen. Het lijkt erop dat ze het gewend is om op te vallen en soms geweigerd te worden.
Met de antwoorden aan mevrouw Arib heeft Klink al richting aan de kwestie van de23-jarige moslima uit Utrecht gegeven. Demissionair minister Ab Klink van VWS vindt dat een zorgverlener mag vragen gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka, te verwijderen als de kwaliteit van zorg in het geding is. Dat antwoordt Klink op Kamervragen van PvdA-lid Khadija Arib.In toenemende mate doen er zich in de zorg problemen voor,die veroorzaakt worden door interculturele verschillen.
Zorgverleners worden steeds vaker geconfronteerd met dit soort uitingen. Ook worden artsen zelf gediscrimineerd, zoals het weigeren om een hand te geven, het weigeren van wassen van mannelijke patienten op basis van religieuze of culturele gronden of het weigeren van mannelijke artsen.
Minister Klink is van mening dat het belang van goede en veilige zorg voorop zou moeten staan. Daar hoort bij dat zorgverleners niet gediscrimineerd mogen worden. Tevens is dedemissionair minister van mening dat de keuzevrijheid van de patient er niet toe mag leiden dat de veiligheid van de zorg in gevaar komt. Daarom heeft de minister laten weten dat als zorgverlener van mening zijn dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding de kwaliteit en veiligheid van zorg in gevaar brengt, de patient gevraagd mag worden de gezichtsbedekking te verwijderen. Volgens de minister is het aan de zorgverlener om te bepalen in welke situaties dat nodig is.
Het hangt volgens Klink af van de specifieke situatie in hoeverre de werkgever rekening gehouden moet worden met een zorgverlener die gewetensbezwaren heeft ten aanzien van werk dat behoort tot de kerntaken van het beroep. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om daar afspraken over te maken.
Ook is het de verantwoordelijkheid individuele zorgverlener in spe om af te wegen of men zorgverleners kan worden, Want vanuit sommige levensovertuigingen bestaan er bezwaren hebben tegen het uitvoeren van bepaalde handelingen die tot de kerntaken van het beroep behoren.
Klink is niet bereid voor 1 mei een inventarisatie van de mogelijke problemen naar de Kamer te sturen. En daarmee is deze kwestie dus afgedaan en is duidelijk dat de boerka in de spreekkamer af moet als daar volgens de arts aanleding voor is.
One thought on "Utrechtse moslima ziet af van zaak tegen Utrechtse huisarts"
Comments are closed.
denkt er het zijne van