Oververhitte nanodruppels brengen tumoren in beeld

Array

Michel Versluis en Nico de Jong van de Physics of Fluids groep van Detlef Lohse van de Universiteit Twente hebben een onderzoekssubsidie van 350.000 euro verworven. De subsidie is bestemd voor onderzoek aan een nieuw contrastmiddel, dat in combinatie met ultrageluid, tumoren zichtbaar kan maken.

De subsidie wordt toegewezen binnen de FOM Projectruimte. Hierin worden aanvragen toegekend voor vernieuwend, risicovol fundamenteel onderzoek met een fysische vraagstelling die van hoge kwaliteit en wetenschappelijke, industriele of maatschappelijke urgentie zijn.Nanodruppels
Het nieuwe contrastmiddel bestaat uit ingekapselde nanodruppels met een kookpunt net lager dan de lichaamstemperatuur. Na injectie in de bloedsomloop verkeert het contrastmiddel in een oververhitte toestand. De druppels zijn zo klein dat ze door de lekke vaatwand van een tumor stromen, waar ze zich vervolgens ophopen. Een korte ultrageluidspuls laat de druppels explosief verdampen en de vrijgekomen gasbellen zijn met hetzelfde ultrageluid zichtbaar te maken met behulp van een echoapparaat.

Het onderzoeksproject is er vooral op gericht het verdampingsproces in detail te begrijpen en het gecontroleerd te doen plaatsvinden. Diagnostische en therapeutische toepassingen in de vorm van lokale medicijntoediening met hetzelfde type nanodruppels moeten hier in de toekomst ook mogelijk mee zijn. “Chemotherapie kan dan mogelijk worden toegepast in een heel klein gelokaliseerd gebied. Daarmee kan de dosis worden verhoogd, wat de therapie bevordert, zonder de schadelijke bijwerkingen van de medicijnen op gezond weefsel in de rest van het lichaam,” vertelt Versluis.

Hogesnelheidscamera
Het onderzoek zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Philips Research en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Versluis: “In de VS en Canada zijn veelbelovende resultaten behaald met deze nanodruppels, zowel qua beeldvorming, alsook in de behandeling van de tumoren. Maar hoe en waarom het werkt is niet bekend. In onze groep zullen we specifiek het verdampingsmechanisme bestuderen met de Brandaris camera, de snelste hogesnelheidscamera ter wereld die 25 miljoen beelden per seconde kan maken. Die snelheid is nodig om het dynamische gedrag van de dampbellen op de nanoseconden­schaal te visualiseren en te begrijpen. Met ultrasnelle fluorescentietechnieken kunnen we bovendien het plaatselijk vrijkomen van medicijnen in beeld brengen.”

Het nieuwe onderzoek is sterk verweven met lopend speerpuntonderzoek in het MESA+ instituut voor Nanotechnologie en het MIRA instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente.

Bron: UT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen