Klink wil regels opiaten versoepelen ‎

0
278

Demissionair-minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) onderzoekt of hij regels kan versoepelen voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. het is niet erg moeilijk om deze middelen mee  over de grens te kunnen nemen. En dat wil Klink nu eenvoudiger maken. Klink schrijft dat de Tweede Kamer. Fatma Koser Kaya (D66) stelde vragen over de actie van Thom de Bruijn uit Goes tegen de Schengenverklaring. Ritalin, maar ook Concerta en Equasym, zijn methylfenidaatbevattende geneesmiddelen. Methylfenidaat
valt, alsmede Dexamfetamine, officieel onder de opiumwet. Zowel in Nederland als in het buitenland. Dit betekent dat er bepaalde regels zijn om deze medicijnen over landsgrenzen mee te nemen. In de praktijk wordt daar vaak anders mee omgegaan dan de officiele regels voorschrijven.
De voorschriften voor het meenemen van het medicijn Ritalin naar het buitenland vallen uiteen in twee gedragslijnen. Eén voor de zgn. ‘Schengenlanden’ (zie kader) en één voor landen buiten het ‘Schengengebied’. De ‘Schengenlanden’ hebben met elkaar afspraken gemaakt en vastgelegd in een overeenkomst. In artikel 132 en 75 zijn de regels voor het met zich meevoeren van verdovende middelen en/of psychotrope stoffen ten behoeve van een medische behandeling vastgelegd.

In praktijk komt het erop neer men elke dertig dagen een nieuw briefje moeten halen om Ritalin mee te kunnen nemen. Om die procedure te veranderen moet de Europese wet worden gewijzigd. Dat duurt jaren. Wel kijkt Klink of het waarmerken van het briefje door de inspectie kan worden afgeschaft.

Bron: Rijksoverheid