Succes voor consumenten in de zorg

0
257

Patienten-/consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, en zorgaanbieders hebben woensdag 21 april 2010 algemene voorwaarden in de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) aan minister Klink overhandigd. Hierin staan de rechten en plichten van de zorgverlener en de zorgvrager. Dit is een grote doorbraak in de zorgsector: niet eerder stond de patient zo centraal.

Bij het aanbieden van de algemene voorwaarden aan minister Klink zei deze dat dit een mijlpaal is voor de consument en patient in de zorg. Belangrijk voor consumenten is dat er nu heldere afspraken zijn over wat er verwacht mag worden op het gebied van de te leveren kwaliteit van zorg. Bovendien geven deze algemene voorwaarden consumenten het recht om geschillen voor te leggen aan een onafhankelijke geschillencommissie, aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies. Alle leden van brancheorganisaties Actiz en BTN zijn verplicht zich aan te sluiten bij deze onafhankelijke geschillencommissie.

Koploper
De tweezijdige algemene voorwaarden in de VVT sector zijn tot stand gekomen tussen de Consumentenbond, LOC Zeggenschap in Zorg en de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) enerzijds en de koepels van zorgaanbieders in de verpleging en verzorging en thuiszorg Actiz en BTN anderzijds, met ondersteuning van het ministerie van VWS. De VVT loopt hiermee voorop in de zorg. Met de ziekenhuizen en de GGZ sector nadert eenzelfde overleg de afrondende fase.

Bron: Consumentenbond

Vorig artikelMammapoli LUMC begeleidt patiënten in hun herstel
Volgend artikelAandacht gevraagd voor onrust over ESBL-bacterie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.