Positief Europees advies voor behandeling COPD, HIV en depressie

Array

De European Medicine Agency (EMEA) heeft  positief geadviseerd over de registratie van roflumilast voor gebruik bij COPD en over de uitbreiding van de indicatie en effectclaims van atazanavir en tocilizumab. Ook heeft de maandelijkse vergadering van het Comittee for Medicinal Product for Human Use (CHMP) de indicatieuitbreiding van quetiapine uiteindelijk goedgekeurd na een eerder negatieve oordeel in Nederland.

COPD
Roflumilast (Daxas, Nycomed) dient voor de onderhoudsbehandeling van een ernstige COPD die gepaard gaat met chronische bronchitisis, als aanvulling op bronchodilatoren. Het middel remt de activiteit van phospodiesterase 4 (PDE4) en heeft een anti-inflammatoire werking bij systemische en pulmonaire infecties. De ontsteking in de longen neemt er mee af, de luchtwegvernauwing wordt minder en de ademhaling verbeterd.

Bron: MedNet

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen