Langerhans cellen in afweer tegen ziekteverwekkers

0
437

Marein de Jong beschrijft wat de rol is van specifieke afweercellen in de verspreiding van HIV door ons lichaam. Zij laat zien dat onder normale omstandigheden ons lichaam beschermd wordt tegen HIV door specifieke cellen, genaamd Langerhans cellen. Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAs) veranderen deze Langerhans cellen echter drastisch van beschermers naar effectieve verspreiders van het HIV-virus. Hierdoor is de kans op HIV-besmetting sterk verhoogd, zelfs als de SOA niet op het eerste gezicht zichtbaar is.

De Jongs onderzoek geeft het belang aan van vroege diagnose en voorkoming van SOAs in de strijd tegen HIV-verspreiding. Opvallend aan haar onderzoek is dat het uitgevoerd is met menselijk weefsel om zoveel mogelijk de echte situatie bij HIV-besmetting na te bootsen. Hierdoor toont De Jong het belang aan van de beschermende functie van deze afweer en welke factoren de beschermende functie doorbreken. Deze kennis kan bijdragen aan het verder ontwikkelen van HIV-dodende crèmes.

Ook heeft De Jong Langerin, de receptor die een rol speelt bij de afbraak van HIV door de Langerhans cel, verder gekarakteriseerd. Daarbij blijkt dat HIV niet de enige ziekteverwekker is die contact aangaat met deze receptor. Andere virussen, zoals herpes simplex virus (de veroorzaker van de koortslip en genitale herpes) maar ook schimmels binden aan Langerin. Deze kennis opent nieuwe wegen voor de verdere ontrafeling van de functie van de Langerhans cel in onze afweer tegen ziekteverwekkers.

  • Startdatum 29-04-2010
  • Tijd13.45
  • Locatie Aula
  • Titel:Langerhans cells and dendritic cells in innate defense against pathogens
  • Spreker: M.A.W.P. de Jong
  • Promotor: prof.dr. Y. van Kooyk prof.dr. T.B.H. Geijtenbeek
  • Onderdeel VU medisch centrum
  • Wetenschapsgebied: Medisch
  • Evenementtype Promotie