Weer lage opkomst voor HPV vaccinatie

Array

Van de 12-twaalfjarige meisjes die dit jaar zijn opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker is tot nu toe 53 procent komen opdagen. Van alle 13- dertien tot 16-zestienjarige meisjes die vorig jaar niet verschenen, heeft 16 procent zich bedacht en alsnog de eerste prik gehaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het RIVM.

Uit de eerste landelijke opkomstcijfers blijkt dat 53% van de 12-jarige meisjes de eerste vaccinatie tegen baarmoederhalskanker heeft gehaald. In totaal zijn 13 GGD’en nu klaar met de eerste vaccinatieronde en konden ongeveer 36% van de meisjes de eerste vaccinatie halen.  In deze cijfers zijn zowel grote steden als plattelandsgemeenten meegenomen. Tot nu toe is er grote spreiding in de opkomstcijfers tussen de GGD’en, varierend van 40 tot 65%. RIVM en GGD Nederland verwachten half mei de totale cijfers over de eerste prikronde te kunnen geven.

Meisjes geboren in de periode 1993 tot en met 1996 die vorig jaar nog niet (volledig) gevaccineerd waren, kregen opnieuw een uitnodiging. In die gebieden waar de GGD’en deze vaccinatieronde inmiddels hebben afgesloten, kwam ongeveer 16% van deze meisjes alsnog een prik halen. Dit betrof vrijwel altijd een eerste prik.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken. GGD’en hebben meisjes tot begin mei uitgenodigd voor de eerste prik. Van begin mei tot begin juni kunnen meisjes de tweede prik halen. De derde prik staat in oktober gepland. Na een serie van drie prikken zijn de meisjes volledig beschermd.

Deze opkomstcijfers liggen in de lijn der verwachting. De nieuwe campagne van het RIVM richtte zich erop om het onderwerp baarmoederhalskanker en HPV-vaccinatie breder bespreekbaar te maken en om mensen meer feitelijke informatie te geven, zodat zij een eigen afweging konden maken om zich wel of niet te laten vaccineren.

Naar website www.prikenbescherm.nl

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen