Legaliseren van softdrugs de verstandigste keuze

Array

Legaliseren van softdrugs de verstandigste keuzeHet Nederlandse drugsbeleid moet op de schop, de verkoop en teelt van softdrugs moet worden gelegaliseerd. Dat bepleitte SP-kandidaat-Kamerlid Michiel van Nispen vandaag op het Cannabis Tribunaal in Den Haag. Onder leiding van oud-Tweede Kamer voorzitter Frans Weisglas werd er gedebatteerd over het softdrugsbeleid. Van Nispen: “Het legaliseren van softdrugs heeft veel voordelen. Het is uiteindelijk juist beter voor de volksgezondheid, je kunt gerichter controleren en voorlichting geven en je haalt cannabis uit de criminele sfeer. Het debat over het drugsbeleid kon de afgelopen jaren niet worden gevoerd omdat CDA en PvdA elkaar in de haren vlogen. Dat moet na de verkiezingen van 9 juni direct echt anders.”

CDA-prominenten Gerd Leers en Dries van Agt waren het openlijk oneens met het softdrugsbeleid van hun eigen partij en spraken zich daarover uit op het Cannabis Tribunaal. Van Nispen benadrukte dat Gerd Leers wijze woorden sprak met zijn opmerking dat hij ‘onder de Haagse kaasstolp’ nog voorstander was van een verbod op softdrugs, maar er in de praktijk in Maastricht achter kwam dat een verbod op softdrugs geen verstandig beleid is. Van Nispen: “Dit is de kern van de discussie. Niet de emotie of de ideologie moet in het drugsbeleid overheersen, maar de ratio en het verstand. Welk beleid is effectief en voorkomt zo goed mogelijk gezondheidsschade? Daar moet het om gaan. Pas wanneer je de teelt en de bevoorrading van coffeeshops reguleert kun je eisen stellen aan de kwaliteit van het spul en kun je hierop controleren. Daarnaast moet betere voorlichting worden gegeven over de risico’s, zeker aan jongeren.”

In het debat ging het ook over de aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit. Van Nispen: “Het verbieden van softdrugs biedt alleen maar grotere kansen aan criminelen. Het is een bekend gegeven in de criminologie, dat hoe harder je drukt op een bepaald fenomeen met repressie, hoe lucratiever en illegaler de criminele business wordt. Deze bestrijding van softdrugs kost de samenleving ontzettend veel geld. De schatting is dat we ongeveer 420 miljoen euro kunnen besparen door softdrugs te legaliseren. Nederland moet de successen met het softdrugsbeleid juist met trots uitdragen in internationaal verband.” Dat dit op dit moment niet gebeurt noemde ook oud-premier Van Agt een kwalijke zaak. Als de internationale regels ons verhinderen een verstandig drugsbeleid te voeren, dan moeten we ons inzetten die internationale regels aan te passen, of de ruimte zoeken binnen de bestaande verdragen. We moeten nu echt de verstandige keuze durven maken en stappen zetten om softdrugs te legaliseren.”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen