Boek Leven met COPD is een leidraad voor patiënten

“Een inspiratie voor de patient om zelf aan de slag te gaan met deze longziekte”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds over het boek ‘Leven met COPD‘. Vandaag, op Wereld Astma Dag, overhandigt auteur prof. dr. Onno van Schayk aan Rutgers het eerste exemplaar.

COPD is naast astma de meest voorkomende chronische longziekte in Nederland: een half miljoen mensen heeft COPD, veelal zonder het te weten. De ziekte is ongeneeslijk, maar het is wel mogelijk om de achteruitgang af te remmen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Met medicijnen en met gezond gedrag. Patienten kunnen zelf veel doen, bijvoorbeeld door niet te roken, hun longen zo goed mogelijk te leren gebruiken en door hun conditie op peil te houden met goede voeding en beweging.

Antwoorden van kenners

Hoe dan ook heeft COPD een grote invloed op het leven van patienten. Prof. dr. Onno van Schayk en dr. Geertjan Wesseling schreven het boek ‘Leven met COPD’ om antwoord te geven op de belangrijkste vragen. Wat is de oorzaak, wat gebeurt er nadat de diagnose is gesteld, wat betekent COPD voor de patient en de omgeving? Ook is er in het boek aandacht voor de impact die COPD kan hebben op psychisch en sociaal gebied.  Onno van Schayck is hoogleraar preventieve geneeskunde in de eerste lijn bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum en wetenschappelijk directeur van de Onderzoekschool CAPHRI. De afgelopen jaren had hij de leiding over tientallen onderzoeksprojecten op het gebied van astma en COPD in de eerste lijn. Geertjan Wesseling is longarts en waarnemend hoofd van de capaciteitsgroep Pulmonologie bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij heeft zich toegelegd op de aandachtsgebieden cystic fibrosis, astma en COPD.

Serie

Het boek ‘Leven met COPD’ is het zesde deel in de serie ‘Leven / Omgaan met’. In deze serie worden lichamelijke aandoeningen en ziekten behandeld zoals snurken, diabetes en lymfoedeem. Ook wordt er aandacht gegeven aan de psychosociale aspecten behorende bij deze aandoeningen en ziekten. Uitgever is Bohn Stafleu van Loghum. Dr. Mattijs Numans, dr. Henk Schers en dr. Paul Soons vormen de redactie van de serie.
‘Leven met COPD’ is vanaf vandaag (5 mei) verkrijgbaar. ISBN 978 90 313 7579 0

Leven met COPD / druk 1
Leven met COPD / druk 1
Schayck, O. van & G.J. Wesseling

Vorig artikelVerschil PDD-NOS en ADHD moeilijk aantoonbaar
Volgend artikelHet op hormonale wijze voorkomen van zwangerschap is geneeskundige zorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.