Met je knuffel naar de dokter in het LUMC

Het jaarlijkse Teddy Bear Hospital in Leiden vindt plaats van 17 tot en met 21 mei op het terrein van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Gedurende deze dagen zullen 850 kleuters met hun zieke knuffelbeesten langskomen. Ruim 100 studenten geneeskunde springen in de rol van berenarts; voor hen is de omgang met kinderen een leerzame ervaring.
Veel kinderen hebben last van ‘witte-jassenangst’. De wereld van witte jassen en stethoscopen is voor hen een onbekende. Als ze toch in aanraking komen met arts en ziekenhuis is dat vaak beangstigend. Het Teddy Bear Hospital wil deze angst verkleinen door het nabootsen van een ziekenhuis waar kleuters van 4 tot 7 jaar met hun knuffeldier naartoe komen. De kleuters, afkomstig van verschillende scholen in Leiden en Oegstgeest, mogen zelf bedenken waar hun knuffelbeest voor behandeld moet worden.

De huisartsen zullen in een vraaggesprek met de kleuter achterhalen wat er mis is met de knuffel. Daarna wordt de knuffel doorverwezen naar een chirurg, radioloog of gipsmeester. Als laatst komt de kleuter met zijn knuffel langs de apotheek waar hij een geneesmiddel voor zijn knuffel krijgt. Studenten geneeskunde willen hiermee de kleuters kennis laten maken met de gezondheidszorg en het kind laten ervaren dat de dokter niet eng hoeft te zijn.

Initiatief van geneeskunde studenten
Het Teddy Bear Hospital is een project van International Federation of Medical Students’Associations – The Netherlands (IFMSA-NL). IFMSA-NL maakt deel uit van twee internationale geneeskundestudentenverenigingen die zich richten op ‘global health’ en alles wat daarop van invloed is, zoals volkgezondheid, medisch onderwijs, seksuele gezondheid en mensenrechten.

Het Teddy Bear Hospital vindt jaarlijks plaats op alle universitair medische centra in Nederland.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen