IGZ is zeer verheugd over beroepsverbod arts Citykliniek

Array

De IGZ is zeer verheugd met de uitspraak van het tuchtcollege, die de heer Goerdin (Haagse Citykliniek) zijn artsentitel heeft ontnomen, waardoor hij niet langer zijn beroep als arts kan uitoefenen. Het tuchtcollege legde vandaag de maatregel op van doorhaling van de inschrijving in het BIG-register en heeft de inschrijving van de arts in het BIG-register met onmiddellijke ingang geschorst. De IGZ vindt dit van groot belang voor de patientveiligheid.

De IGZ is vorig jaar een spoedprocedure gestart bij het Tuchtcollege. De IGZ heeft aangetoond dat de arts ernstig tekort is geschoten in de uitoefening van zijn beroep en in het nemen van zijn verantwoordelijkheid als arts. De arts heeft minstens 53 patienten in hun behandeling benadeeld en schade aan hen toegebracht. Zo liepen van 46 patienten die een borstvergroting ondergingen, er 22 een (vaak ernstige) infectie op.

In juni vorig jaar sloot de IGZ de Haagse Citykliniek, omdat deze arts (die daar medisch directeur en enig operateur was) daar onverantwoorde zorg leverde. Aanleiding voor dit bevel tot sluiting waren verschillende meldingen over ernstige wondinfecties, foutieve plaatsing van borstprotheses en onvoldoende nazorg. De IGZ toonde aan dat de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg ontbraken en dat er sprake was van risico’s voor de patientveiligheid.

De verwijten van de IGZ aan de arts zijn:

  • hij opereerde in ruimten die daartoe niet geschikt zijn;
  • hij hield zich niet aan de regels voor infectiepreventie;
  • de omstandigheden waaronder hij patienten sedatie toediende waren risicovol;
  • hij had de pré- en postoperatieve zorg niet goed geregeld, zo beschikte hij niet over samenwerkingsafspraken met andere ziekenhuizen of klinieken
  • hij hield zijn patientendossiers niet goed bij;
  • hij had de kwaliteit van de gebruikte geneesmiddelen en medische hulpmiddelen niet goed geregeld, zo trof de IGZ geneesmiddelen aan die al over de houdbaarheidsdatum waren en een medisch apparaat dat geen CE-markering had;
  • hij gaf zich uit voor chirurg terwijl hij gynaecoloog was;
  • hij ziet het feit dat hij tekortgeschoten is en de ernst hiervan, niet in. De kans op verder disfunctioneren is dan ook groot als hij nog langer als arts door zou mogen werken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen