Oproep minister Klink: verpleegkundigen en verzorgenden kunnen ook ruimte opeisen en zich strijdbaarder opstellen.

Array

Minister Klink heeft een reactie gegeven op het rapport ‘Dilemma’s van verpleegkundigen en verzorgenden’.
In het rapport heeft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) de meest ervaren en lastige dilemma’s opgeschreven die verpleegkundigen en verzorgenden meemaken in de thuiszorg, de ziekenhuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen . De meest voorkomende dilemma’s gaan over indicatiestelling en personeelstekort. Verpleegkundigen en verzorgenden zitten met de vraag hoe de juiste zorg te kunnen geven in een wereld waar steeds meer bezuinigd moet worden en zakelijke motieven het winnen van zorginhoudelijke motieven.

Minister Klink schrijft in zijn reactie naar de Tweede Kamer:
” In de kern komt het er op neer dat het een kwestie van geven en nemen is: verpleegkundigen en verzorgenden moet meer ruimte gegund worden om zelf verantwoordelijkheid te nemen en hun professionele inzicht te benutten. Het is aan de andere kant ook een kwestie van ruimte ‘nemen’: verpleegkundigen en verzorgenden kunnen ook ruimte opeisen, zich strijdbaarder opstellen en hoeven zich niet uit hun professionele rol te laten duwen door systemen of eisen van buitenaf”. Deze oproep klinkt NU’91 bekend en als muziek in de oren. NU’91 doet niet anders dan haar leden motiveren strijdbaarder te zijn en op te komen voor de eigen professionele belangen. Het probleem is echter dat we al zo murw zijn en het echt niet zo makkelijk is om bij je teamleider of werkgever te pleiten voor zorginhoudelijke motieven. Gelukkig hebben 40 zorghuizen zich ingeschreven voor dialoogtrainingen. Als jouw instelling nu meedoet met deze dialoogtrainingen dan leren de teamleiders beter te luisteren en in gesprek te gaan met naar werknemers. Daar ligt de kans om de zorginhoudelijke motivatie naar voren te brengen en je niet te laten leiden vanuit financiele of organisatorische motieven.

Mocht je ondersteuning nodig hebben dan kan je altijd contact opnemen met je districtmedewerker of met Anja Cremers, tel: 0302840431 of [email protected]

Bron: NU ’91

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen