In de zorg kan -niet alleen door efficiëntie- ook door nieuwe technologie worden bezuinigd

0
168

Minister Klink van Volksgezondheid is in 1 keer van zijn geldproblemen af als ziekenhuizen zich meer gaan specialiseren in bepaalde behandelingen. Door niet langer alle behandelingen aan te bieden, kunnen ze 2 miljard euro besparen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van een nog niet uitgebracht rapport van het international adviesbureau Boston Consulting Group (BCG). Een andere kijk hierop kwam voort uit de bijeenkomst Ideaworks. Wim Huppes besprak dit onderwerp al eens eerder op MedicalFacts. Nieuwe technieken en nieuwe technologieen blijken ook een prima manier om, zonder verlies van kwaliteit, een besparing van de zorgkosten te realiseren. De nieuwe overheidsbetalingssystemen veroorzaken enorme verliezen op de routinezorg, omdat de hoge kosten van extra materialen — bijvoorbeeld stollingsfactoren voor bijkomende aandoeningen zoals bloedingziekte — niet worden vergoed. Ook de kosten van behandeling van complexe ziektes zoals aangeboren hartafwijkingen worden onvoldoende vergoed. De betalingssystemen lopen ook achter, waardoor noodzakelijk standaardonderzoek niet wordt vergoed.

Hartsterfte voorkomen cardiologen al tien jaar door buisjes in vernauwingen van de kransslagaderen te brengen. De verkalking woekert dan door. Zelfs bij het bij ons gebruikelijke herhaaldelijke inbrengen van buisjes faalt het hart vaak na enkele jaren. Een betere oplossing, afkomstig van de Universiteit van Utrecht, is de robotgeassisteerde omleiding met een gezonde borstkastslagader, waarvan de vier essentiele onderdelen de afgelopen vijftien jaar in het laboratorium zijn ontwikkeld. Voltooiing van deze techniek zou hartpatienten een weinig belastende, doelmatige oplossing kunnen bieden. Economisch is het ook belangrijk. Kransslagaderinterventie is de meest uitgevoerde en meest lucratieve medische ingreep.

Als het Utrechtse onderzoeksteam de ontwikkeling van de robotgeassisteerde operatie via een sleutelgatopening af zou mogen maken, kan patienten een weinig belastende ingreep met langdurig resultaat geboden worden.

Starre overheidbetalingssystemen verhinderen zo’n ultieme vertaalslag, waardoor de licentieinkomsten opdrogen. De investeringen worden geen commercieel succes, maar moeten worden afgeschreven. Het volgende kabinet moet van Nederland weer een kenniseconomie maken en de patentpositie op het gebied van de innovatieve kransslagaderchirurgie een kans geven. Zo schreef Wim Huppes al eerder.

Het Utrechtse opleidingscentrum voor kloppend hartchirurgie is verplaatst naar Leuven en ook in China, India en de VS wordt het merendeel van de kransslagaderoperaties al gedaan met de Utrechtse instrumenten, waardoor de ontwikkeling naar die landen verschuift. Alleen de onmiddellijke herinvestering van de licentieinkomsten kan de kennisvoorsprong redden. De politiek moet de strop van falende overheidsbetalingssystemen niet op de universiteiten afschuiven.

Nieuwe technieken worden ook vaak in nederland ontwikkeld en ook eHealth biedt een mooie kostenbesparing en betere kwaliteit van zorg. Alleen de overheid en de financiering hieran blijft achter. Ook voor patienten biedt dat voordelen, want zij betere zorg en hoeven met eHealth toepassingen vaak niet eens naar een ziekenhuis te reizen.

Het volledige artikel van Wim Huppes  is ook in het FD van 15 maart verschenen