Hooikoorts: Pollentweets biedt uitkomst

Array

Dagelijkse pollenberichten voor Nederland zijn nu ook beschikbaar via Twitter. De veranderingen in het klimaat die momenteel worden beschreven kunnen invloed hebben op de gezondheid in het algemeen, en ook specifiek op die van allergiepatienten. Dat kan o.a. het gevolg zijn van klimaatseffecten op planten die allergeen pollen produceren. Zo kunnen er nieuwe plantensoorten verschijnen, die een type pollen produceren dat niet eerder voorkwam in de regio. Daarnaast kan de hoeveelheid pollen dat geproduceerd wordt veranderen. Ook kan het bloeiseizoen iets verschuiven waardoor de periode waarin het pollen waarvoor men allergisch is in de lucht voorkomt, verandert. Ook zijn er aanwijzingen dat een verhoogde CO2 concentratie kan leiden tot meer allergeendragend pollen. Om het effect van deze mogelijke veranderingen te kunnen volgen is het belangrijk om onderzoek te doen.

Hoe wordt het pollen in de lucht bepaald?
De luchtmonsters voor de pollentellingen worden verkregen met behulp van een soort stofzuiger (Burkard sampler), die op het dak van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat. Deze “stofzuiger” zuigt met een constante aanzuigsnelheid de buitenlucht langs een dunne cellulose strip. Deze strip is bedekt met een dun laagje vaseline, waarin de kleine deeltjes uit de buitenlucht worden gevangen. De strip is op een schijf gemonteerd die in een week voor de instroomopening ronddraait. Deze schijf met strip wordt wekelijks verwisseld, waarna de strip van de schijf wordt gehaald. Van de strip worden 7 microscopische preparaten gemaakt. De pollenkorrels, die in deze preparaten aanwezig zijn, kunnen worden geteld met behulp van een microscoop. Op deze wijze kan achteraf bepaald worden welke soorten stuifmeel en in welke concentratie in de voorgaande week in de lucht aanwezig zijn geweest. Dit leert ons wanneer de bloei van bepaalde planten begint, piekt of eindigt.

Kom ook naar de Allergiebeurs en luister hoe de pollenverwachtingen worden bepaald!

De lezing van Dr. Letty A.de Weger is alleen op vrijdag 28 mei!

Uiteraard kan je je ook aanmelden voor de PollenTweets! Je krijgt dan dagelijks het laatste nieuws over de hooikoorts verwachtingen.

bron: http://www.allergieplatform.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen