Ontwikkeling proefdiervrij testmodel in stroomversnelling

Array

Spin-off bedrijf Mucosa heeft in samenwerking met ttopstart een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een proefdiervrij testmodel.
In de reportage “ Van wetenschap naar markt” van het televisieprogramma Amsterdam Inc van vrijdag 14 mei wordt aandacht besteed aan het proefdiervrije testmodel dat door Mucosa wordt ontwikkeld. Dit model kan in de toekomst worden toegepast voor het testen van cosmetische en farmaceutische producten als alternatief voor het gebruik van proefdieren. ttopstart ondersteunt Mucosa bij het traject van onderzoek naar commercialisering. In de uitzending vertellen de bedrijven Mucosa en ttopstart dat het proefdiervrije model op dit moment in een vroege fase van ontwikkeling verkeert. Om de interesse van de industrie te wekken is het
nodig het verder door te ontwikkelen. Met het toekennen van € 250.000 subsidie kan dit nu worden gerealiseerd.
Nieuwe Europese regelgeving die in 2013 van kracht wordt, verbiedt fabrikanten van cosmetische producten om proefdieren te gebruiken voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe tandpasta’s of mondwater. Fabrikanten zoeken daarom naar alternatieve testmethoden. Mucosa biedt een waardevol alternatief. Mucosa heeft voor ondersteuning bij de commerciele ontwikkeling de hulp ingeschakeld van ttopstart. In samenwerking met Mucosa heeft ttopstart het businessplan opgesteld en een eerste financiering van € 250.000 opgehaald. Patrick de Boer van ttopstart: “ Deze subsidie is een belangrijke stap voor het doorontwikkelen van het proefdiervrije model voor commerciele toepassingen”. De uitkomst van de studie brengt het onderzoek tot een fase waar interesse van de cosmetische en farmaceutische industrie zal worden gewekt. Zij zullen het proefdiervrije model verder ontwikkelen en op de markt brengen.

Tot die tijd werkt Mucosa nauw samen met het VU Medisch Centrum en het biotech bedrijf A-Skin. A-Skin heeft jarenlange ervaring met het kweken van huid en geeft Mucosa toegang tot expertise en faciliteiten. Mucosa en ttopstart gaan de komende periode het businessplan uitvoeren en richten zich op het verkrijgen van additionele financiering.
Over Mucosa
Mucosa is een spin-off bedrijf van VUmc en ontwikkelt producten gebaseerd op gekweekte mondhuid. Het eerste product is een alternatief voor proefdiermodellen voor het testen van bijvoorbeeld nieuwe tandpasta’s. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf een methode voor het opkweken van patienteigen mondweefsel voor het dichten van orale wonden.


Over ttopstart

ttopstart richt zich op het ondersteunen van innovatie in de Life Sciences en de gezondheidszorg. Dit doen zij door het aanbieden van diverse diensten zoals het helpen opstellen van een professioneel ondernemingsplan, het uitvoeren van marktonderzoek en het aanvragen van subsidies en andere vormen van financiering. ttopstart werkt hierbij samen met onderzoekers, universiteiten en het bedrijfsleven.

ttopstart

ttopstart bestaat uit een team van drie jonge professionals die kennis van de Life Sciences combineren met commerciele vaardigheden. Via ttopstart presenteren ze hun kennis en kunde aan de Health en Life Sciences markt. Ze zijn gedreven en enthousiast om ondernemers, Technology Transfer Offices en onderzoekers te ondersteunen bij hun vraagstukken.

Recente artikelen