Maasstad Ziekenhuis sluit uniek contract met Siemens

Array

Het Maasstad Ziekenhuis en Siemens Healthcare sluiten donderdag 20 mei een bijzonder contract. Siemens levert het leeuwendeel van de beeldvormende apparatuur voor de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde in het nieuwe ziekenhuis. Siemens zal, nog voordat het nieuwe ziekenhuis open gaat, personeel van de betreffende afdelingen trainen in het gebruik van de nieuwe apparatuur. Ook zal Siemens tien jaar lang zorgen voor onderhoud en updates van bijbehorende software.

Het contract is uitzonderlijk. Het Maasstad Ziekenhuis wordt vanaf maart 2011 in één klap uitgerust met de modernste beeldvormende technieken die bovendien maximaal patientvriendelijk zijn.

Het Maasstad Ziekenhuis heeft, na een inventarisatie onder vier leveranciers, voor Siemens gekozen vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de apparatuur. Siemens kwam het beste tegemoet aan de lijst met eisen die verschillende gebruikerswerkgroepen in het ziekenhuis hadden opgesteld.

De patienten van het Maasstad Ziekenhuis worden dankzij dit contract onderzocht met de meest geavanceerde beeldvormende technieken die op dit moment voor handen zijn. De beeldvormende apparaten van Siemens zijn sneller, waardoor onderzoeken minder lang duren en wachttijden worden verkort. Bij apparatuur die gebruik maakt van röntgen, is de stralingsdosis zoveel mogelijk teruggebracht waardoor een onderzoek minder belastend wordt voor de patient. En doordat alle apparatuur dezelfde gebruiksvriendelijke bedieningspanelen heeft, wordt de kans op fouten nog kleiner, wat de patientveiligheid ten goede komt.

Comfortabeler
Onder de te leveren apparatuur zijn drie MRI-scans, waarvan één MRI-scan van 3 Tesla. Met dit apparaat, waarvan er in de wijde omgeving van de Rijnmond slechts een te vinden is, kunnen zeer gedetailleerde opnamen worden gemaakt van de inwendige mens. Twee van de te leveren  MRI-scans zijn bovendien patientvriendelijker dan zijn voorgangers.

De tunnel waarin de patient gedurende het onderzoek ligt, is wijder: een doorsnede van zeventig centimeter in plaats van zestig, zodat het onderzoek voor veel patienten comfortabeler aanvoelt. Door de ergonomie, de gebruiksvriendelijkheid, en de scansnelheid is het onderzoek rapper achter de rug. De productiviteit gaat met de nieuwe apparaten met dertig procent omhoog.

Ook levert Siemens twee gammacamera’s en twee CT-scanners. Een van deze CT-scanners, de Somatom Definition Flash, is een zeer innovatief systeem. In een kwart seconde maakt het apparaat een driedimensionale opname van het hart. De straling die ervoor nodig is, is minder dan de straling waaraan een passagier wordt blootgesteld tijdens een vlucht naar New York. Het Maasstad Ziekenhuis is een van de eerste algemene ziekenhuizen in Nederland waar er eentje wordt geplaatst.

Tenslotte wordt het nieuwe ziekenhuis uitgerust met een geavanceerde PET CT-scan, een apparaat dat tegelijkertijd een PET-scan en een CT-scan kan maken. Met een PET CT-scan kan bijvoorbeeld zeer nauwkeurig in kaart worden gebracht waar tumoren zich exact bevinden, hoe actief ze zijn en tot welk stadium ze zijn gevorderd. Voor mensen met kanker betekent een onderzoek met de PET CT-scan dat zij met minder tijdrovende en belastende onderzoeken een diagnose kunnen krijgen.

Afkortingenlijst:

CT – Computer Tomograaf

MRI – Magnetic Resonance Imaging

PET – Positron Emissie Tomograaf

Recente artikelen