Verloren gen betrokken in ontstaan leukemie

Array

Onderzoekers van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en K.U.Leuven hebben een nieuwe factor ontdekt in het ontstaan van lymfatische leukemie, een ziekte die vooral kinderen treft. In de cellen van de patienten blijkt het specifieke gen PTPN2 niet langer te functioneren. Dat leidt ertoe dat de kankercellen langer kunnen overleven en nog sneller gaan groeien. Voor hun onderzoek werkten de Vlaamse onderzoekers samen met wetenschappers van het Hôpital Saint-Louis in Parijs. De resultaten verschijnen in het vakblad Nature Genetics. Het onderzoek naar de oorzaken van de ziekte is van belang voor de ontwikkeling van gerichte therapieen die te verkiezen zijn boven chemotherapie.


Wat is leukemie of beenmergkanker?

Bij patienten met leukemie is de vorming van witte bloedcellen verstoord. De cellen in het beenmerg die zouden moeten uitgroeien tot witte bloedcellen, nemen ongecontroleerd in aantal toe, echter zonder volledig te volgroeien. Dat maakt leukemiepatienten bijzonder gevoelig voor infecties, omdat correct werkende witte bloedcellen zorgen voor de bestrijding van indringers zoals virussen en bacterien. De ziekte treft jaarlijks zo’n 700 Belgen.

T-ALL ontstaat door samenspel van verschillende actoren
De ziekte komt voor onder verschillende vormen. Eén daarvan is T-cel acute lymfatische leukemie (T-ALL). Bij de patienten ontstaat er op heel korte tijd een ophoping van onvolgroeide T-cellen, een bepaald type witte bloedcellen. T-ALL ontstaat wanneer er fouten voorkomen in verschillende genen tegelijkertijd. Het is dus niet alleen belangrijk om de genen te identificeren die aan de basis liggen van T-ALL, maar ook om te ontrafelen welke combinaties aanleiding geven tot de ziekte. Dit is een cruciale voorwaarde in de ontwikkeling van specifieke combinatietherapieen die veel efficienter zijn dan therapieen die zich slechts tegen één doelwit richten.

Een nieuwe speler
Maria Kleppe en Jan Cools van het VIB verbonden aan de K.U.Leuven, identificeerden samen met Peter Vandenberghe van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid in Leuven en Jean Soulier van het Hôpital Saint-Louis van Parijs, het gen PTPN2 als een nieuwe belangrijke speler. Ze onderzochten het DNA van 200 patienten. Bij 13 daarvan merkten ze op dat het PTPN2-gen verloren was in de leukemiecellen. Dit gen fungeert als een rem is op de groei van de cel. Het verlies ervan gaat gepaard met een sterkere proliferatie en verhoogde overlevingskansen van de leukemiecellen.

Kinasen en fosfatasen in het ontstaan van kanker
Naast de specifieke inzichten voor T-ALL verschaft deze studie ook nieuwe inzichten in het ontstaan van kanker in het algemeen. Fouten in kinasen en fosfatasen (enzymen die bepaalde functies in de cel kunnen aan- en uitschakelen) zijn al langer gekend als mogelijke oorzaken van kanker. Deze studie toont nu aan dat deze fouten ook samen kunnen voorkomen en zo elkaars kankerverwekkende effecten kunnen versterken. De studie biedt ook nieuwe inzichten in de resistentie die kan optreden bij zogenaamde kinase-remmers geneesmiddelen die worden ingezet tegen kanker.

Iedereen met vragen over het onderzoek kan terecht op: [email protected]

Wetenschappelijke publicatie
Kleppe et al., Deletion of the protein tyrosine phosphatase gene PTPN2 in T-cell acute lymphoblastic leukemia, Nature Genetics, 2010. (DOI: 10.1038/ng.587)
Bron : VIB / KULeuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen