Snel duidelijkheid over vergoeding kapitaallasten geboden

Array

De integrale tarieven voor wonen en zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen worden niet per 1 januari 2011 ingevoerd. Kamerleden vragen wel snel duidelijkheid over de overgangsregeling en de toekomstige tarieven. Dat is de uitkomst van het algemeen overleg van de vaste kamercommisie op 18 mei over de tussenstand kapitaallasten care en de geestelijke gezondheidszorg. ActiZ is niet ontevreden over deze uitkomst.

In een brief aan de kamer over de kapitaallasten in de care en de ggz op 12 maart dit jaar gaf minister Klink van VWS aan dat hij voor de zomer duidelijkheid zou scheppen over vergoeding van de kapitaallasten. Die duidelijkheid is nog steeds niet geboden. Sinds het bouwregime is afgeschaft in 2009, leven de zorgaanbieders in onzekerheid over hoe de kapitaallasten in de toekomst worden vergoed. Die onzekerheid leidt tot uitstel van bouwplannen, waardoor onder andere de afbouw van meerpersoonskamers stagneert.

Nieuwe regeling
Tijdens het Algemeen overleg op 18 mei heeft het ministerie van VWS een toezegging gedaan dat de vergoeding op basis van nacalculatie ook in 2011 zal worden voortgezet. Een nieuwe regeling zal in 2012 worden ingevoerd. ActiZ is opgelucht dat haar leden niet per 1 januari 2011 zullen worden geconfronteerd met een halsoverkop ingevoerde regeling. De zorgorganisaties hebben tijd nodig om zich voor te bereiden op een nieuw financieringsregime.

Snelle duidelijkheid
Actiz benadrukt dat uitstel van invoer, niet tot verder uitstel van duidelijkheid mag leiden.  ActiZ is dan ook verheugd dat ook kamerleden druk blijven voeren op snelle duidelijkheid over de overgangsregeling voor de kapitaallastenvergoeding. ActiZ benadrukt dat die duidelijkheid niet alleen de hoogte van de tarieven betreft, maar ook de overgangsregeling en de lengte daarvan.

Het ministerie heeft aangegeven snel te zullen overleggen met de branches van de verpleeg- en verzorgingshuizen en de geestelijke gezondheidszorg.

Zie ook
Minimum kapitaallastenvergoeding eerste stap

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen