Antischimmelmiddel natamycine heeft interactie met ergosterol in schimmelmembranen

Array

De werking van het polyeenantibioticum natamycine is niet gebaseerd op het lekprikken van membranen, maar op de interactie met ergosterol in schimmelmembranen. Dat blijkt uit onderzoek van Yvonne te Welscher. De laatste jaren zijn schimmelinfecties in toenemende mate een gevaar voor de gezondheid gaan vormen en daarbij levensbedreigend voor patienten met een laag immuunsysteem. In tegenstelling tot andere antibiotica is er tegen de polyeenantibiotica nog weinig resistentie waargenomen. Natamycine is een familielid van de polyeenantibiotica, welke veel wordt toegepast als conserveringsmiddel en geneesmiddel. Echter, het werkingsmechanisme is nog niet bekend. Verrassend genoeg bleek, in tegenstelling tot andere polyeenantibiotica, het werkingmechanisme van natamycine niet gebaseerd op het lek maken van het omhulsel van een cel (het membraan). Toch is natamycine in staat via een specifieke interactie met ergosterol in het membraan de groei van schimmels te remmen. Te Welscher toonde aan dat natamycine via de interactie met ergosterol in het membraan in staat is eiwitten te remmen die onder andere belangrijk zijn in de fusie van membranen. Doordat andere familieleden van de polyeenantibiotica ook een interactie hebben met ergosterol, is het mogelijk dat deze antibiotica op dezelfde wijze werken als natamycine en daarbij in combinatie met het lek maken van membranen een ‘dubbel werkingsmechanisme’ hebben.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen