Ontwikkeling van een in vitro genotoxiciteitstest

Een nieuwe genotoxiciteitstest als vervanger voor proefdiergebruik
De mens wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei soorten stoffen die aanwezig kunnen zijn in bijvoorbeeld voedsel of voedingssupplementen, medicijnen en pesticiden. Deze stoffen kunnen genotoxisch zijn: ze veroorzaken schade aan het erfelijke materiaal. Dat kan leiden tot celdood, versnelde veroudering of ontwikkeling van kanker. De genotoxiciteit van stoffen kan bepaald worden met diverse in vitro (‘reageerbuis’) en/of in vivo (in dieren) testen. Anuska Mahabir ontwikkelde een nieuwe, betrouwbaarder in vitro methode. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten want Mahabir’s onderzoek draagt ook nog eens bij aan de vervanging van dierproeven door andere methoden. Genotoxiciteit kan zich uiten in genmutaties en in structurele chromosoomafwijkingen zoals chromosoombreuken. Geen van de bestaande genotoxiciteitstesten, zowel in vitro als in vivo, is nauwkeurig genoeg om zowel genmutaties als chromosoomafwijkingen aan te tonen. Dit is wel mogelijk in het door Anuska Mahabir ontwikkelde in vitro model. Voor dit doel gebruikte ze bindweefselcellen van een muizenstam die speciaal geschikt is voor het bestuderen van genetische afwijkingen.

08-06-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Anuska Mahabir, Diergeneeskunde
Proefschrift: Development of an in vitro genotoxicity screening assay: combining different genotoxic endpoints
Promotor 1: Prof. dr. C.F.M. Hendriksen
Copromotor 1: Dr. J. van Benthem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen

Grote Europese miljoenensubsidie voor universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk

*Medisch Nieuws* Financieel Onderzoek & Life Sciences - 11 april , 2016 - 09:08