Provincie Limburg steunt pilot voor reumapatiënten

Patienten sneller op de been met nieuwe behandelmethode
Volgens de initiatiefnemers worden patienten hier door middel van een gecombineerde behandeling sneller op de been geholpen.
Door preventief te behandelen wordt voor een groot aantal patienten voorkomen dat zij vroegtijdig arbeidsongeschikt worden. Daarnaast kunnen door deze behandelmethode patienten sneller terugkeren in het arbeidsproces. Met dit project worden de kosten in de gezondheidszorg naar verwachting teruggedrongen. Reuma kost de samenleving nu jaarlijks bijna € 13 miljard door ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Naast de maatschappelijke baten zullen werkgevers, ziektekostenverzekeraars en patienten van deze nieuwe aanpak de vruchten plukken.
Het reumacentrum is een initiatief van Stichting Reumacentrum voor Reïntegratie en Revalidatie. De Stichting wil patienten op een innovatieve wijze behandelen waarbij zowel naar het lichaam als de psyche van de patient wordt gekeken. Patienten krijgen er een volledige behandeling van fysiotherapie, thermale baden, inspanningsoefeningen evenals hulp bij terugkeer naar het werk of een andere baan. Ook wordt gekeken naar de woonsituatie en de mobiliteit van de patient. De initiatiefnemers denken dat de patienten met deze methode sneller herstellen. De methode is uniek in Nederland. De bedoeling is om eerst een pilot te doen van 27 maanden, die wetenschappelijk wordt begeleid door Maastricht Universitair Medisch Centrum. Daarna zal aan de hand van de resultaten worden besloten om een definitief centrum te realiseren.
Volgens gedeputeerde Jos Hessels sluit het project naadloos aan op het beleid van de Provincie. De aanpak van chronische ziekten is één van de speerpunten van de Maastricht Life & Sciences campus. Met de ontwikkeling van deze innovatieve behandelmethode kan hier invulling aan worden gegeven. Dit project past ook in de regiovisie Maastricht – Valkenburg, waarbij Valkenburg is aangewezen als gebied voor medisch zorgtoerisme, kuren en wellness. Indien de pilot slaagt dan kan het centrum op termijn honderd tot tweehonderd bedden opleveren en werk bieden aan twee tot driehonderd medewerkers.
Het gaat om een provinciale bijdrage van € 233.000,- op een totale investering van € 2.185.000,-. De rest wordt bijgedragen door de initiatiefnemers, Europa, de Rijksoverheid, het Stimuleringsprogramma OP-Zuid, CZ Zorgverzekering, Maastricht Universitair Medisch Centrum, de Maas Groep, Alert Reïntegratiediensten en Pro Active.

Bron: Limburg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen