UT-onderzoeker ontwikkelt bioreactor voor kweek botcellen

Array

Een nieuw bioreactorsysteem om botcellen te kweken vermindert het aantal handelingen en daarmee de kosten voor weefselkweek. Frank Janssen van de Universiteit Twente en onderzoeksinstituut MIRA ontwikkelde deze nieuwe bioreactor. Met het nieuwe systeem kunnen je de cellen tijdens de groei volgen, zodat ze optimaal groeien. Janssen promoveert op 28 mei aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Soms moet een stuk bot vervangen worden met een nieuw stuk bot, bijvoorbeeld na een ongeluk of een ziekte. Botweefselkweek is hiervoor een veelbelovende techniek waarbij stamcellen uit het beenmerg van de patient gecombineerd worden met een geschikt dragermateriaal. Deze methode wordt als alternatief gebruikt voor een bottransplantatie. Aan deze botweefselkweek kleefden echter nog een aantal nadelen. Frank Janssen van de Universiteit Twente ontwierp daarom een speciale bioreactor waarin stamcellen uit het beenmerg kunnen uitgroeien tot botcellen. Hij verwacht dat het nieuwe systeem over 5 tot 10 jaar in klinisch te gebruiken is.

Bioreactor
De nieuwe bioreactor voor botweefselkweek vermindert drastisch het aantal stappen en de kosten. Verder is de bioreactor een gesloten systeem en aangesloten op een computer. Hierdoor kun je de kweekcondities, zoals het zuurstofverbruik, de zuurgraad en de temperatuur online waarnemen. Daarmee is de controle op de celgroei veel beter.

Bottransplantatie
Tot op heden gebeurde het vervangen van een stuk bot door een autologe bottransplantatie of botweefselkweek in kweekflessen. Bij een autologe bottransplantatie wordt op een andere plek in je lichaam een stukje bot weggenomen en door chirurgen in het defecte gedeelte geplaatst. Bij deze ingrijpende methode is het risico op infecties vrij groot. Botweefselkweek is een goed alternatief, maar ook hieraan zijn veel nadelen verbonden, omdat deze in kweekflessen werd uitgevoerd. Kweekflessen zijn plastic flessen waarin een beperkt aantal cellen gekweekt kan worden. Daarnaast zijn er veel menselijke handelingen voor nodig en kun je de cellen niet nauwkeurig volgen tijdens hun groeifase.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen