Grootschalig onderzoek naar cognitieproblemen bij MS

Uit het grootste onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd onder mensen met MS en problemen met het denkvermogen, zijn baanbrekende resultaten naar voren gekomen. Van de ruim 700 deelnemers geeft 73% aan gemiddeld tot in zeer hoge mate problemen te ervaren in het alledaagse denken en handelen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Nationaal MS Fonds in samenwerking met universiteit Leiden, psychiatrisch centrum PsyToBe te Rotterdam en het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

De cognitieve problemen waarover gesproken wordt, zijn bijvoorbeeld: slecht geheugen, moeilijk beslissingen kunnen nemen, concentratieproblemen en moeilijk informatie op kunnen nemen. Uit het onderzoek is ook een duidelijke link naar voren gekomen tussen dit soort klachten en psychische problemen, zoals somberheid en angst.

Inmiddels is de volgende fase van dit onderzoek ingezet met 128 mensen die in verschillende mate cognitieve problemen ervaren. Zij ondergaan cognitieve taken, zoals een boodschappenlijstje onthouden en een complex figuur natekenen. Nu is al naar voren gekomen dat deze mensen een gemiddeld tot bovengemiddeld IQ hebben. Wel hebben zij een tragere informatieverwerking en scoren ze lager bij het maken van een planning en organiseren. Met deze fase van het onderzoek wordt gekeken of de alledaagse ervaringen die naar voren zijn gekomen uit fase 1, onderbouwd kunnen worden.

Dit is een belangrijk onderzoek, omdat meer kennis over de cognitieve problemen bij mensen met MS de eerste stap is naar betere zorg voor deze mensen. Problemen die mensen met MS ervaren vanwege deze symptomen, zoals arbeidsproblemen, onbegrip vanuit de samenleving, het gezin, vermoeidheid, angst, depressies en gevoelens van schaamte en minderwaardigheid kunnen effectiever aangepakt worden.

MS is een ongeneeslijke ziekte aan het centrale zenuwstelsel. Ongeveer 17.000 mensen in Nederland hebben deze chronische ziekte. Wereldwijd zijn dit 2,5 miljoen mensen. Jaarlijks komen hier duizenden patienten bij. Doordat MS een veelvoorkomende ziekte is, is de Wereld MS Dag ingeroepen. Dit jaar viel de Wereld MS Dag op 26 mei. Het Nationaal MS Fonds wil als  Nederlandse patientenorganisatie voor mensen met MS rondom deze dag aan de hand van de onderzoeksresultaten meer aandacht voor MS vragen.

Bron: Nationaal MS Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen