Klink reageert op vragen van de Senaat over EPD

Array

De Eerste Kamer praat dinsdag met Klink over het EPD. Het was de bedoeling dat duidelijk zou worden wanneer het EPD er nu echt zou komen. Maar Klink heeft meer tijd gevraagd. De minister reageert dinsdag aan het begin van de avond op de vragen uit de senaat.De Eerste Kamer vraagt zich af hoe het verder moet met de invoering van het elektronisch patientendossier (EPD). De SP wil een pas op de plaats maken, D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zien de voorbereidingen liefst opgeschort. Volgens de SGP is het project onderschat en is een miskleun van de minister. De SP vindt het tijd voor een pas op de plaats en heeft moeite met het begrip dat Klink vraagt. Maar ook VVD en PvdA zijn kritisch over de aanpak van demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid).  De VVD is in principe voor betere uitwisseling van gegevens, maar in de huidige opzet kan de partij zich niet vinden. De PvdA twijfelt of dit EPD wel de oplossing is voor het gebrek aan communicatie binnen de zorg. De SGP vraagt zich af of de komst van het landelijk EPD de enige manier is om bijvoorbeeld het aantal medische fouten te verminderen.

Een onderzoek naar het toezicht op het landelijk schakelpunt verschijnt in juli. Het College Bescherming Persoonsgegevens had de taak van het toezicht toegewezen gekregen, samen met de inspectie voor de gezondheidszorg, maar gaf in het deskundigenoverleg aan dat zij zich onvoldoende toegerust voelt voor de taak van continu en specifiek toezicht. De minister komt hiermee tegemoet aan de vrees en zoekt de zaak uit. De Raad van State heeft ook wat adviezen gegeven, zoals over welke gegevens door welke zorgverleners kunnen worden geraadpleegd, het advies om misbruik strafbaar te stellen, adviezen over zichtbaarheid van afscherming van gegevens en over uitsluiten van toegang door verzekeraars tot het EPD.

Ook wil Klink twee technische zaken laten uitzoeken door Nictiz. Ten eerste of het mogelijk is dat een patient alleen toestemming geeft voor regionale uitwisseling van zijn gegevens, maar een stop zet op landelijke uitwisseling. Hiermee kunnen mensen met onvoldoende vertrouwen in het landelijk delen van gegevens, toch deelnemen.

Ten tweede of het mogelijk is dat een patient een sms ontvangt op zijn mobieltje, zodra iemand in zijn gegevens kijkt. Hiermee krijgen mensen meer toezicht op de inzage van hun gegevens, al is het dan achteraf.

Alles bij elkaar gaan de extra onderzoeken drie maanden extra kosten, aldus de minister, waarmee het voorstel voor wetswijziging over de verkiezingen heen wordt getild.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen