Maasstad Ziekenhuis steunt Tiny Tim and Friends

Array

Het Maasstad Ziekenhuis ondersteunt sinds kort de Nederlandse tak van Tiny Tim and Friends, een kleine Amerikaanse organisatie die in Zambia aan zwangere moeders en kinderen aids-medicatie verstrekt. Het Maasstad Ziekenhuis heeft voor ouders en kinderen vrijwel alles tot in de puntjes geregeld. Maar we vinden het ook belangrijk om een bescheiden  bijdrage te leveren aan bestrijding van ziekte en armoede in een land dat het minder heeft getroffen.

De Nederlandse tak van Tiny Tim and Friends is feitelijk gewoon de Rotterdamse verpleegkundige Kim Droppert. In het dagelijks leven is ze werkzaam in de gynaecologie en obstetrie, maar in haar vrije tijd zamelt ze fanatiek geld in voor de goede werken van Tiny Tim and Friends.

Kim heeft in 2008 een paar maanden les gegeven in Zambia. Ook deed ze vrijwilligerswerk bij Tiny Tim and Friends. Met eigen ogen zag ze dat de aanpak van Tiny Tim werkt. Op de plaatsen waar Tiny Tim voorlichting geeft over hiv en aids en mensen begeleidt tijdens de behandeling, neemt het aantal baby’s met een hiv-besmetting tot bijna nul af!

Tiny Tim zorgt niet alleen voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook voor voedsel om therapietrouw te bevorderen. De medicatie mag namelijk niet op nuchtere maag worden ingenomen.

Kim Droppert te midden van ‘haar’ kindertjes in Lusaka, hoofdstad van Zambia

Tiny Tim and Friends is in 2003 opgericht door de Amerikaanse arts Tim Meade. Met een lokaal team richt hij zich op de kwetsbare bevolking van Zambia, met name op (zwangere) vrouwen en (wees)kinderen.

Zij behandelen mensen door twee dagen per week poli te draaien in een kliniek in hoofdstad Lusaka. ,,Met lokale medewerkers doen we daarbij zogeheten ‘outreaches’, zeg maar veldwerk in de compounds in Lusaka. We vragen mensen of ze zich willen laten testen. Als ze willen, testen we hen en worden ze voorbereid op de behandeling. Bij Tiny Tim & Friends werken vooral lokale mensen, die de taal beheersen,’’ licht Kim Droppert toe

Eind 2008 keerde Kim terug naar Nederland. ,,Mijn spaarcenten waren op, en mijn huis hier had ik aangehouden. Dus ik moest weer aan het werk. Toch wilde ik iets blijven doen. Ik hoor wel eens: weer zo’n stichting. Maar ik geloof er heilig in. Ieder kind dat je kunt helpen is er één. De kinderen daar hebben ook dromen. En ze hebben iemand nodig die in hen gelooft.’’

Tiny Tim and Friends heeft een eigen plekje gekregen op de website van het Maasstad Ziekenhuis. Wie Kim wil helpen met een donatie, kan een bijdrage storten op bankrekeningnummer 1545.62.688, ten name van Tiny Tim and Friends Nederland. Meer informatie en een weblog van Kim Droppert zijn te vinden op www.maasstadziekenhuis.nl/samenwerkingsverbanden of  www.tinytimandfriends.org

Recente artikelen