Meer dan de helft ziekenhuisopnames in dagbehandeling

Het aantal dagbehandelingen is in 2009 gestegen tot 51% van het totale aantal opnames. Het is voor het eerst dat in Nederlandse algemene ziekenhuizen meer dan de helft van de opnames in dagbehandeling plaatsvindt. Daarnaast is het aantal ligdagen vergeleken met voorgaande jaren verder gedaald. Was de gemiddelde ligduur in 2008 5,7 dagen, in 2009 daalde dit gemiddelde tot 5,5 dagen. Dit blijkt uit een analyse van de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) op basis van de jaarrekeningen over 2009 van 65% van de Nederlandse algemene ziekenhuizen.

Toename vrij onderhandelbare verrichtingen
De omzet van de ziekenhuiszorg (zo’n 92% van de totale omzet van ziekenhuizen) is met 6,7 % gegroeid tot ongeveer € 10,7 miljard. Het B-segment, het deel van de markt waarvan de prijs voortvloeit uit onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars, bedraagt ruim 30% van de totale opbrengsten. Het A-segment (het deel van de zorg waarvoor een budget geldt) is in 2009 gekrompen met 6,2 %.

Minder verlieslijdende ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuizen dat verlies draait, is ten opzichte van voorgaande jaren fors gedaald. In 2008 was een op de zeven ziekenhuizen nog verliesgevend tegen een op de veertien in 2009. De eigen vermogenspositie van ziekenhuizen wordt al jaren
sterker.

Ontwikkeling aantal medewerkers
In 2009 werkten meer mensen in algemene ziekenhuizen: .het aantal medewerkers groeide met 2,3% tot 133.000. De personeelskosten groeiden met 5 %. Net als in 2008 nam het personeel dat niet in loondienst is toe. Deze ontwikkeling was vorig
jaar ook te zien en heeft mogelijk te maken hebben met moeilijk te vervullen vacatures.

Brancherapport 2010
In september publiceert de NVZ het brancherapport 2010. De jaarrekeningen van de Nederlandse ziekenhuizen zullen hierin worden verwerkt. Het belangrijkste thema van het brancherapport is ‘baten van de zorg’.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen